[rstr_selector]
Ekipa predstave "Digitalne priče"

Edukacija učenika o digitalnom nasilju

Predstava „Digitalne priče”,  koju su pripremili učenici čačanskih osnovnih i srednjih škola uz podršku mentorke i profesorke informatike iz Ekonomske škole, Ljubice Bojović, izvedena je u petak 25. novembra u čačanskom Domu učenika. Ljubica Bojović kaže da je cilj ove predstave da se mladim ljudima ukaže na opasnosti i vrste nasilja koje vrebaju sa interneta, kako da ih prepoznaju i na koji način da reaguju.

– Predstava je nastala pre tri godine i sastoji se od više istinitih priča i u svakoj od njih je predstavljen neki oblik nasilja. Priče su ispričane na duhovit način. Zanimljivo je da ne postoji scenario, već su deca sama smišljala dijaloge. Našli bi temu recimo iz novina, iz svakodnevnog života, i na osnovu toga bi smišljali dijaloge, rekla je profesorka Bojović.

Detalj iz predstave "Digitalne priče"
Detalj iz predstave „Digitalne priče“
Deca u većini slučajeva ne prepoznaju nasilje

Ona smatra da bi sva deca trebalo da pogledaju ovu predstavu zbog toga što u većini slučajeva ona i ne znaju da se u njihovoj okolini ili nad njima vrši nasilje ili pak da oni sami vrše nasilje.

– Deca to ne prepoznaju, smatraju da su to neke normalne stvari. Iz tog razloga nam je cilj da kroz ovu predstavu, a posebno kroz razgovor posle predstave sa učesnicima i gledaocima, ukažemo na to da ne treba vršiti nasilje, da ako se nad nama vrši nasilje treba reagovati. A ono što nam je posebno bitno jeste da posmatrači, kojih je puno i koji primete neki vid nasilja a ćute, što se često dešava, ne treba da ćute. Upravo oni treba da reaguju, da prijave nasilje i pomognu svojim drugarima ako primete da se nad njima vrši nasilje, ističe Ljubica Bojović.

Profesorka Bojović ističe da je u planu izvođenje predstave „Digitalne priče“ u srednjim i osnovnim školama – pre svega u Ugostiteljsko-prehrambenoj školi, kao i u osnovnim školama „Milica Pavlović“, „Tanasko Rajić“ i „Filip Filipović“.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *