Претрага
[rstr_selector]

Fabrika hartije ide u stečaj

Кrajem оve nedelje u čačanskoj fabrici hartije “Božo Tomić” biće proglašen stečaj, nakon koga će oko 260 radnika ove firme posle više od tri godine moći da ostvari pravo na zdravstveno osiguranje i da iz statusa nezaposlenih lica traže posao.

Pokretanje stečajnog postupka nad Fabrikom hartije u čačanskom privrednom sudu zakazano je za petak u 11.30.

Prema rečima predstavnika iz sindikata fabrike, uvođenje stečaja u ovom trenutku je jedino dobro rešenje, jer će zaposleni bar imati pravo na novčanu naknadu Nacionalne službe za zapošljavanje. Radnicima se inače duguje ukupno 28 plata, od čega će 12 prema Zakonu o stečaju, moći da namire iz stečajne mase. Zaposleni u ovoj fabrici imaju i dodatan problem jer im raniji vlasnik iz Bugarske nije uplatio radni staž za najmanje tri godine. Ne računajući kamate, ukupan dug fabrike prema poveriocima u ovom trenutku premašuje 16 miliona evra.

Uprskos brojkama koje govore o sunovratu ove nekada vrlo uspešne firme, bivše poslovodstvo ne isključuje mogućnost da se u Industrijskoj zoni u Čačku ponovo pokrene proizvodnja fine hartije.

Prema rečima direktora Dragana Milenkovića, presudnu ulogu u daljoj sudbini fabrike ima država koja treba da odluči kome će je sada prodati, da li onima koji žele da nastave proizvodnju ili pak onima koji je kupuju samo zarad vredne opreme koju poseduje.

– Situacija je komplikovana upravo iz razloga što za kupovinu Fabrike hartije postoji i interesovanje firmi koje nisu zainteresovane da pokrenu proizvodnju već ih isključivo zanima oprema. U roku od mecec i po dana trebalo bi da se pripremi dokumentacija, da se obavi procena imovine i da se zakaže prodaja fabrike – izjavio je Dragan Milenković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести