Festival „Slobodna zona“ u Čačku

Festival „Slobodna zona“ u Čačku

Filmski festival "Slobodna zona" uvrstio je grad na Zapadnoj Moravi među stanice svoje turneje

0

Sedam najboljih filmova po izboru publike i selektora programa četrnaestog po redu izdanja festivala, održanog od 7. do 12. novembra 2018. u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, krenulo je na tromesečni put po ostalim gradovima Srbije. Čačanima će biti predstavljeni u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“, od 18. do 24. aprila. Sve projekcije počinjaće u 20 časova, a ulaz je besplatan.

Sedam raznovrsnih

Novembarski festival otvorio je igrani film o ruskom novom talasu, „Leto“, koji oslikava ljubav, bunt i rokenrol u socijalističkom Lenjingradu osamdesetih. Sledi švedski dokumentarac „Bergman: godina života“ o periodu u kome je Ingmar Bergman, jedan od najgenijalnijih reditelja svih vremena, bio u zamahu karijere i snimio dva remek dela, a režirao četiri pozorišna komada.

Još jedan svetski hit koji Turneja Slobodne zone stavlja na repertoar, a filmska kritika naziva „novom Kazablankom“, film „Tranzit“, delo je najpoznatijeg nemačkog reditelja Kristijana Pecolda. Govori o izbeglici iz Nemačke koji preuzima identitet ubijenog francuskog pisca i pokušava da pronađe njegovu ženu. Publika će imati priliku da pogleda i igrani film „Kapetan“, priču o mladom nemačkom vojniku koji u poslednjim danima rata preuzima identitet nacističkog oficira i postaje monstruozni zločinac.

Film koji je na festivalu u Kanu proglašen za dokumentarac godine i osvojio nagradu „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film, „Srbenka“ Nebojše Slijepčevića, osvrće se na ubistvo dvanaestogodišnje devojčice srpske nacionalnosti, u centru Zagreba 1991. godine. Ističe se i igrani film „Tri lica Džafara Panahija“, o mladoj Iranki kojoj roditelji ne dozvoljavaju da studira glumu, već očekuju da se uda, u skladu sa tradicijom. Naposletku, idealan za tinejdžere, ali i odrasle, film „Najbolji ortaci“ prati Ambersona koji pomaže najpopularnijem dečku u školi da osvoji ćerku novog profesora francuskog jezika.

Projekcije u Čačku održavaće se od sutra, po sledećem rasporedu:

Četvrtak, 18.4. – „Srbenka“
Petak, 19.4. – „Leto“
Subota, 20.4. – „Tranzit“
Nedelja, 21.4. – „Najbolji ortaci“
Ponedeljak, 22.4. – „Kapetan“
Utorak, 23.4. – „Tri lica“
Sreda, 24.4. – „Bergman: godina života“

POSTAVI ODGOVOR