Претрага
[rstr_selector]

Festival sportskog filma na Zlatiboru

Na Zlatiboru će sutra biti otvoren drugi Međunarodni festival sportskog filma. Projekcije filmova sa pratećim sadržajima biće održani u Kongresnom centru Srbija, gde će u četvorodnevnom takmičarskom programu biti prikazano 26 filmova iz 17 zemalja.

Filmovi će ući u konkurenciju za četiri nagrade koje se dodeljuju za najbolji film, najbolju režiju, potom za visoke moralne vrednosti u sportu i za najuspešniju fotografiju.

Organizatori festivala ove godine odlučili su da dodele i specijalne nagrade iz oblasti sporta i umetnosti.

Nagradu za životno delo u oblasti sporta dobiće Franjo Mihalić za atletiku, Ivo Daneu za košarku i treća nagrada za sport biće dodeljena atletičarki Oliveri Jevtić. Četvrtu nagradu za životno delo iz oblasti filma dobiće reditelj Puriša Đorđević, koji je radio nekoliko dugometražnih sportskih filmova od kojih će „Kros kontri“ i „Biciklisti“ biti i prikazani.

Jelica Tošić, iz Turističke organizacije Zlatibor smatra da je festival dovoljan razlog za posetu Zlatiboru.

– Do 2. jula sve posetioce festivala očekuje bogat program, mnogobrojni filmovi – ne samo domaća ostvarenja već će tu biti i filmovi naših gostiju iz Bosne, Slovenije, Amerike, Rusije, Norveške i to su samo neke od navedenih zemalja čiji filmovi će učestvovati na ovogodišnjem festivalu. Svakako svi gosti iz Čačka, ali i Moravičkog i Zlatiborskog okruga treba da dođu i pogledaju ostvarnja koja su ušla u ovogodišnju selekciju. Svi filmovi se uglavnom odnose na povezivanje sporta, omladine i duha olimpizma koji vlada u Srbiji, tako da neće pogrešiti svako ko dođe i poseti festival. Projekcije su potpuno besplatne za sve goste i počinju u subotu od 17 časova. Najpre je na programu otvaranje Likovne kolonije RTS-a povodom 120 godina organizovanog turizma na Zlatiboru, jer mi ove godine obeležavamo ovaj značajan jubilej, nakon čega će uslediti i svečano otvaranje filmom jednog proslavljenog reditelja. U 19 časova biće prikazan film „Zaboravljeni Gran prix“ Dinka Tucakovića. Sutradan, u nedelju projekcije počinju u 11 sati i traju sve do 20 časova kada je na programu poslednji film za taj festivalski dan – izjavila je Jelica Tošić.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *