Film o Risimu u Umetničkoj galeriji

Film o Risimu u Umetničkoj galeriji

Spomen zbirka Bogića Risimovića Risima formirana je 1992. godine nakon što je umetnikova porodica poklonila gradu 40 slika i drugu umetničku zaostavštinu

0

U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku, sutra će biti prikazan dokumentarni film „Naš brat Bogić“, autora Bratislava Jevtovića. Projekcija filma počinje u 18 časova, a upriličena je na dan umetnikovog rođenja. Film govori o umetničkom delu i psihološkom profilu Bogića Risimovića Risima, čije je stvaralaštvo poetski i stilski zaokružena celina koja ga karakterom, kvalitetom i ostvarenim dometima svrstava u red značajnih prestavnika srpske umetnosti druge polovine 20. veka. Spomen zbirka Bogića Risimovića Risima formirana je 1992. godine nakon što je umetnikova porodica poklonila gradu 40 slika i drugu umetničku zaostavštinu, i nalazi se u fondu Umetničke galerije „Nadežda Petrović“.

Dobitnik važnih nagrada za kulturu i umetnost kao i društvenih priznanja

Bogić Risimović Risim je rođen u Čačku 1926. godine. Akademiju likovnih umetnosti, odsek za grafiku i slikarstvo, završio je u Beogradu u klasi Mihaila Petrova i Đorđa Andrejevića Kuna. Pored slikarstva, uspešno se bavio filmskom scenografijom u ostvarenjima Puriše Đorđevića i Đorđa Kadijevića, ilustracijama koje su tokom godina objavljivane u dnevnim listovima (Politika) i časopisima, kao i likovnom opremom knjiga. Pisao je poeziju i tekstove o umetnosti. Bio je profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Imao je veliki broj samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više važnih nagrada za kulturu i umetnost kao i društvenih priznanja. Preminuo je u Beogradu 1986. godine.

POSTAVI ODGOVOR