[rstr_selector]

Fotografija postala spomenik

Fotografija užičkog fotografa Ilije Lazića nazvana „Zlatiborski brzi voz“ nedavno je ovekovečena u vidu spomenika. Slika zlatiborskog seljaka sa konjem na kome su luč i katran, obišla je svet, a ovih dana umetnička skulptura izrađena po motivima sa fotografije, postala je prava atrakcija za posetioce Zlatibora.

Užičanin Ilija Lazić snimio je zlatiborskog kiridžiju Todora Udovičića iz Stubla početkom 20. veka, a fotografija je tokom proteklih 100 godina postala zaštitni znak ovog turističkog centra koji danas slavi 120 godina organizovanog turizma.

Samouki skulptor Miladin Lekić, mesecima je radio na izradi ovog neobičnog dela koje danas krasi zlatiborsku panoramu. Pri izradi skulpture od drveta najmanje je koristio vajarska dleta, a do originalnog oblika kiridžije i njegovog konja došao je koristeći se motornom testerom.

Jelica Tošić iz Turističke organizacije Zlatibor govori o neobičnom putovanju kiridžije Todora i kako se on posle jednog veka ponovo našao među Zlatiborcima:

– U okviru proslave 120 godina jubileja organizovanog turizma na Zlatiboru na Kraljevom trgu u nedelju otkriven je spomenik, tačnije drvena skulptura Zlatiborskog brzog voza, čija fotografija je proputovala ceo svet. Nju je u 20. veku uradio užički fotrograf Ilija Lazić, a ona predstavlja Todora Udovičića iz Stubla i njegovog konja sa tovarom.

Skulptura je delo Miladina Lekića, samoukog skulptora iz Šljivovice, koji je inače po zanimanju automehaničar, a živi nedaleko od Zlatibora. On je poznat ne samo po ovoj skulputuri već i po mnogim drugim urađenim od drveta. Skulptura se nalazi na samom Kraljevom trgu i mnogi turisti se pored nje fotografišu i ona sada polako postaje simbol Zlatibora – izjavila je Jelica Tošić iz Turističke organizacije Zlatibor.

Skulptura je visoka 2,6 metara, sam kiridžije urađen je od hrastovog drveta dok je statua konja rađena od bresta, a zajedno teže preko 3 tone.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *