„Fragmenti o Čačku“: Nova monografija u izdanju čačanskog Narodnog muzeja

„Fragmenti o Čačku“: Nova monografija u izdanju čačanskog Narodnog muzeja

„Mada sam naslov sugeriše da je Čačak centralni stožerni motiv i prostorno omeđena odrednica njenih interesovanja, autorka je koncipirala sliku o svom rodnom gradu ne samo kroz vizuru stranih i domaćih autora koji su u njemu boravili, već i u širem kontekstu kroz opise Srbije i srpskog naroda u celini“

0

Čačanski Narodni muzej je nedavno objavio dvotomnu monografiju „Fragmenti o Čačku“, autorke Marijane Matović. Urednik monografije je Delfina Rajić, direktorka čačanskog Narodnog muzeja, koja kaže da je knjiga namenjena svim uzrasnim i obrazovnim strukturama, a u njoj se mogu pronaći putopisni i drugi zapisi iz čačanskog kraja.
– Autorka široj kulturnoj javnosti otkriva manje poznat svet smestivši ga među korice kapitalne dvotomne monografije. Mada sam naslov sugeriše da je Čačak centralni stožerni motiv i prostorno omeđena odrednica njenih interesovanja, autorka je koncipirala sliku o svom rodnom gradu, ne samo kroz vizuru stranih i domaćih autora koji su u njemu boravili, već i u širem kontekstu kroz opise Srbije i srpskog naroda u celini. Marijana Matović se nije tematski ograničila samo na putopisni žanr, već je u ovoj obuhvatnoj antologiji zastupila heterogene tekstove u kojima se faktografija prepliće sa litararnošću. Stoga ovaj nesvakidašnji sabirnik niza tragova koji ukazuju na promenljive istorijske političke i kulturne odnose između Srbije i zapadne Evrope, svedoči još nešto – putopisac je morao po nečemu biti izuzetan, bilo po znanju, položaju ili tipu subjektivnosti. Dobro koncipirana, potkrepljena mnoštvom primera i metodološki dosledno sprovedena, ova monografija predstavlja dragocen primer multidisciplinarnom izučavanju puta i putovanja.

Knjiga je namenjena svim uzrastima i obrazovnim strukturama

– S obzirom na intrigantnost teme koja predstavlja nepoznanicu čak i za dobar deo visokoobrazovnog profila čitalaca, knjiga je namenjena svim uzrastima i obrazovnim strukturama, srednjoškolcima, studentima, profesorima, istraživačima raznih struka, istoričarima, geografima, etnografima, sociolozima, politikolozima, umetnicima i široj kulturnoj javnosti. Nesumnjivo je da će „Fragmenti o Čačku“ na dostojan i potpuno nov način reprezentovati ne samo grad Čačak već i čitavu Srbiju, inicirajući dalja istraživanja u tom pravcu, rekla je Delfina Rajić.

 

PODELI

POSTAVI ODGOVOR