[rstr_selector]

Gajenje trešnje, unosan posao

Gajenje trešnje, kao voćne vrste, ispostavilo se da je poslednjih nekoliko godina postao veoma unosan posao. U čačanskom kraju samo neznatan broj poljoprivrednika bavi se ovom vrstom voćarstva pa su i rezultati ovogodišnjeg prinosa ostali na tom nivou.

U čitavoj Srbiji godišnje se proizvede oko 27 000 tona ovog voća, iako su potrebe tržišta, kako domaćeg, tako i stranog daleko veće. Procene su da u zasadima ima oko 1 900 000 rodnih stabala trešnje, što nas svrstava u red proizvođača sa zanemarljivim prinosima.

 

Iako statistika nije ohrabrujuća, Branko Tanasković, agronom čačanske Poljoprivredne stručne i savetodavne službe navodi da postoje naznake da će već naredne godine ovi pokazatelji biti bolji jer je zbog dobre otkupne cene i malih ulaganja, broj zasada pod trešnjom u čačanskom kraju povećan.

– Proizvodnja trešnje u čačanskom kraju nije na zavidnom nivou, pod zasadima ovom voćnom kulturom imamo svega 17 hektara. Ovom proizvodnjom bavi se veoma mali broj voćara i to najčešće kao dopunskom delatnošću pored svojih osnovnih voćarskih zanimanja, najviše takvih zasada ima u Miokovcima, Trnavi i Lipnici. Ova voćna vrsta je veoma perspektivna i jedna je od najisplativijih jer su ulaganja značajno manja u poređenju sa jabučastim vrstama. Zasadi trešnje nisu toliko zahtevni za jedan profitabilan rod, ali i sama nega koja ne zahteva mnogo ručnog rada – pojašnjava Branko Tanasković prednosti gajenja zasada pod trešnjom.

Otkup trešnje u čačanskom kraju počeo je u prvoj dekadi juna i već se privodi kraju. Otkupljivači su za kilogram ovog voća u početku plaćali i do 120 dinara, da bi cena spala na 90 do 100.

– Iako je kišni period otežavao operacije berbe, pakovanja i transporta plodova mora se priznati da je sama rodnost i prinos trešnje značajno bolja u odnosu na ranije godine, pa se može reći i da je nadprosečna. Primetno je da sve više voćara u čačanskom kraju se odlučuje da proširi proizvodnju ovom, pre svega vrlo isplativom, voćnom kulturom, što je i očekivano u jednom voćarskom biznisu jer je konstantno prisutran trend potražnje pre svega stranih tržišta. Sve ovo potvrđuje i značajno veći procenat sadnica trešnje kod rasadničara, pa se može konstatovati da je ova oblast voćarstva u jednoj osetnoj ekspanziji na području Čačka – ohrabruje Tanasković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Изложба шешира у Галерији Етнолошког музеја

22.02.2024
Вести | Одабране вести

Данас почиње 45. Међународни сајам туризма

22.02.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт Јелене Гавриловић у Чачку

22.02.2024