[rstr_selector]

GG „Za napredniji Čačak”: Da li je zakon zakasnio ili je bager požurio?

Povodom početka izgradnje Ulice 10 i rušenja objekata na trasi buduće saobraćajnice, kada je povređen muškarac koji se nalazio u jednoj od kuća, oglasila se i Grupa građana „Za napredniji Čačak“ koja u saopštenju za javnost navodi da radovi očigledno nisu krenuli u skladu sa zakonom i osnovnim pravilima i uslovima za rušenje objekata.
Saopštenje prenosimo u celosti.

Ovih dana svedoci smo neslavnog početka izgradnje Ulice 10 koji, iako dugo najavljivan (mislili smo i pripreman) od strane gradskih čelnika i direktora JP Gradac, očigledno nije krenuo u skladu sa zakonom i osnovnim pravilima i uslovima za rušenje objekata na trasi nove ulice, obeležen teškim telesnim povredama čoveka koji se nalazio u jednoj od kuća prilikom rušenja.

Otuda i pitanja za gradske funkcionere i direktore javnih preduzeća:

1. Kada je izvršena eksproprijacija objekata na trasi planirane Ulice 10?
2. Da li je pribavljena građevinska dozvola za izgradnju Ulice 10, na osnovu čega se izvode građevinski radovi?
3. Na osnovu kog ugovora ili naloga građevinske radove na rušenju objekata izvodi JKP „Gradsko zelenilo”?
4. Da li je nadležni organ zapisnički uveo u posed spornog objekta grad Čačak, kao korisnika nepokretnosti i da li je došlo do primopredaje objekta?
5. Da li postoji dozvola nadležnog organa (Gradske uprave za urbanizam) za uklanjanje objekta, izdata na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji ili izvršno rešenje građevinskog inspektora o rušenju objekta?
6. Koje službeno lice grada Čačka je rukovodilo radovima (proverava da li su ispunjeni zakonski uslovi za rušenje i odgovara za zakonitost postupka rušenja) koje je izvodilo JKP Gradsko zelenilo?
7. Da li je postojao projekat rušenja objekta (iz koga bi se videlo da se rušenjem jednog objekta može urušiti susedni čiji status nije rešen)?
8. Ko će platiti štetu licu koje je povređeno nezakonitim postupanjem lica koje je angažovao Grad, odnosno vlasnicima čiji objekti su nezakonito rušeni?

Da je izgradnja Ulice 10 potrebna nema dileme, ali da se zakonska procedura mora poštovati nema spora, samo se bojimo da bageri sve češće i brže zatrpavaju nerešene sporove pa i ljude, navodi se u saopštenju Grupe građana „Za napredniji Čačak”.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *