[rstr_selector]

GG „Za napredniji Čačak”: Ko laže u vezi „tetkinog zida”?

Grupa građana „Za napredniji Čačak“ u svom današnjem saopštenju za javnost tvrdi da je Državna revizorska institucija dala negativno mišljenje o finansijskom izveštaju Javnog preduzeća „Gradac“ za prošlu godinu. Zbog toga će ova Grupa građana tražiti od Gradskog veća Čačka da preispita odluku o usvajanju pomenutog izveštaja jer se državni revizor posebno osvrnuo na podatak da je „Gradac“ u martu 2016. godine za izvlašćenje jedne parcele isplatio blizu 187.600 dinara, a da se to zemljište i dalje vodi na fizičko lice. Prema tvrdnjama Grupe građana „Za napredniji Čačak“, „Gradac“ je sporazume o plaćanju naknade za izvlašćenje zemljišta sklapao bez prethodno pribavljene saglasnosti o eksproprijaciji od nadležnih institucija, u konkretnom slučaju Gradske uprave za urbanizam, odnosno Gradskog veća.

Tetkin je zid jer je i zemlja tetkina“

Saopštenje Grupe građana „Za napredniji Čačak – doktor Aleksandar Radojević“ prenosimo u celini:

„Narodni poslanik Marko Parezanović izjavi u emisiji „Oštrica“:

„Grad Čačak je izgradio mnogo potpornih zidova, mnogo građana je dobilo podršku na različite načine kada su bile poplave…finansijski i kroz razne vrste intervencija, puteva koje smo gradili. Prvi put sada čujem da se pominje u javnosti da li je neko ko je dobio tu vrstu pomoći u srodstvu sa nekim političarem. Šta sada treba, da se odreknem tetke ili da je iselim iz Čačka da bi neko bio zadovoljan?!…“

A ko laže, Marko? Ti ili Državna ravizorska institucija?

JP Gradac 29.03.2016. godine sklapa Sporazum o naknadi za izvlašćenje broj 749/16-2-03 u iznosu od 187.600,00 dinara. Na svom sajtu Državna revizorska institucija je dala negativno mišljenje o finansijskom izveštaju između ostalog i za: „Izdaci u iznosu od 187 hiljada dinara za isplatu po sporazumu broj 749/16-2-03 od 29.03.2016. godine za zemljište koje je delom angažovano za saobraćajnicu. Prema sporazumu eksproprijacija će biti sprovedena kada se steknu uslovi. Javnim uvidom u bazu podataka RGZ „eKatastar“ na dan 13.10.2017. godine k.p. b.r. 6608/6 KO Čačak je i dalje u privatnom vlasništvu; Prema pisanoj informaciji Gradske uprave za urbanizam JP „Gradac“ je za parcelu koja je bila predmet gore navedenog sporazuma pribavio Informaciju o lokaciji i to je jedini dokument koji je ishodovan od ove Gradske uprave u postupku pribavljanja građevinskog zemljišta u javnu svojinu grada Čačka.

Na osnovu izvršene revizije uzorkovane dokumentacije utvrđeno je sledeće:

„Gradac“ je zaključivao sporazume o plaćanju naknade za građevinsko zemljište, a da prethodno nije utvrđen javni interes za eksproprijaciju ili administrativni prenos nepokretnosti, što je suprotno članu 20. Zakona o eksproprijaciji. Ovakvim postupanjem nije bilo uslova da plaćeno građevinsko zemljište bude upisano u javnu svojinu grada Čačka. „Gradac“ je postupio po podnetim zahtevima fizičkih lica, zaključio sporazume i vršio isplatu naknade za građevinsko zemljište, iako je prema članu 12. Odluke o građevinskom zemljištu jedino mogao pokrenuti inicijativu nadležnom organu gradske uprave o postupku pribavljanja građevinskog zemljišta u javnu svojinu, a tek nakon donošenja rešenja Gradskog veća zaključiti ugovor o pribavljanju građevinskog zemljišta u ime i za račun Grada Čačka kao što je propisano članom 13. navedene odluke.“

Pitanja za poslanika

U saopštenju GG „Za napredniji Čačak“ dalje piše:

potporni-zid„Dakle Marko, ti i direktor JP „Gradac“ ste znali da grad Čačak ne može da se uvede kao vlasnik na osnovu zaključenog sporazuma, pa ste onda rešili da sagradite tetki zid bez građevinske dozvole?

Da li je zbog toga proglašeno klizište na tetkinom zemljištu, kako bi opravdali nameru učinjenu u februaru 2018. godine? Hoće li tetka opet da traži nadoknadu, ako Gradsko veće odluči da pokrene postupak eksproprijacije, jer i pored postignutog sporazuma opet ima pravo na to? Hoćete li ti i direktor JP „Gradac“ biti toliko dostojanstveni da priznate nameru da zaobiđete zakon, jer ste o kršenju zakona u vezi sa sporazumom upozoreni od strane DRI još u oktobru 2017. godine?

Grupa građana „Dr Aleksandar Radojević – Za napredniji Čačak“ uputiće zahtev Gradskom veću grada Čačka, a na osnovu dobijenih podataka na osnovu zahteva za informacijom od javnog značaja od JP „Gradac“, da ponovo preispita svoju odluku o usvajanju izveštaja ovog javnog preduzeća za 2017. godinu. Smatramo da je razlog za preispitivanje donete odluke nedovoljan broj informacija o načinu rada ovog javnog preduzeća, što ćemo dokazima i potkrepiti.

A što se tebe Marko tiče, na tvojim kolegama iz tvoje partije ostaje da se prema tvom ponašanju opredele da li su tvoje izjave i ponašanje tvoj lični stav ili zvanična politika Srpske Napredne stanke u Čačku iza koje svi stoje. Nama i građanima je odavno jasno,“ zaključuje se u današnjem saopštenju Grupe građana „Za napredniji Čačak – doktor Aleksandar Radojević“.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *