Претрага
[rstr_selector]

Gimnazija jeftina u odnosu na stručne škole

Direktor Ekonomske škole u Čačku, a ujedno i predsednik Zajednice ekonomskih škola Srbije, Vladan Nicović tvrdi da će ekonomskim školama širom zemlje, pri upisu za sledeću školsku godinu biti znatno smanjen broj odeljenja ekonomske struke. Ističe da se radi o 25 do 30 odeljenja manje u odnosu na ovu školsku godinu.

– Slična je politika bila i prošle godine, prilikom upisa za ovu školsku godinu, a isto se događa i u medicinskim školama. Smatram da je razlog to što država hoće da što manje novca ulaže u srednje obrazovanje. U prilog ovoj mojoj tvrdnji ide i strategija koja je usvojena pre četiri godine po kojoj gimnazije treba da sa 23% dođu na 40% ukupne učeničke populacije. Zbog čega su gimnazije sad favorizovane? Prema mom mišljenju, radi se jedino o novcu jer, treba podsetiti, državu najmanje košta školovanje jednog gimnazijalca. Među najskupljim srednjim školama su upravo medicinske, mašinske i elektro škole koje iziskuju mnogo više opreme da bi učenici savladali neophodna znanja, kaže Nicović.

Mnogo otvorenih pitanja

Nicović smatra da dualnim obrazovanjem država zove privredu u pomoć sa ciljem školovanja upravo učenika na koje sada država mnogo troši.

– Mislim da će ove godine biti restrikcije u ekonomskim i medicinskim školama i da će oni koji obezbede dovoljan broj potvrda od poslodavaca verovatno dobiti ta usmerenja. Na taj nači, doći ćemo u situaciju da će opstati samo oni koji nađu partnere među privrednicima. Pre nekoliko dana, kada je u Privrednoj komori Srbije, gost iz Švajcarske predstavljao njihov model dualnog obrazovanja, nisam uspeo da dobijem uveravanja da sva četvorogodišnja zanimanja iz naše oblasti rada mogu imati obezbeđenu praksu. Tu, pre svega, mislim na bankarske službenike, službenike osiguranja, komercijaliste i finansijske administratore. Smatram da svi oni mogu po istom principu kao proizvodna zanimanja da imaju praksu, ali, kažem, na tom sastanku, kojem je prisustvovao i ministar prosvete, nisam dobio uveravanja da će to biti omogućeno, kaže Vladan Nicović.

Može praksa, ali da nas ništa ne košta

Direktor čačanske Ekonomske škole kaže da je ova škola kontaktirala velike trgovinske lance koji posluju u Čačku, a u vezi sa eventualnom saradnjom u budućem procesu dualnog obrazovanja.

– Svi oni su zainteresovani da naši učenici obavljaju profesionalnu praksu u njihovim objektima i sistemima, ali nisu spremni da uđu u proces sufinansiranja ili obezbeđivanja bar toplog obroka. Dakle, njima učenici jesu potrebni ali oni nisu u mogućnosti da učestvuju u njihovom obrazovanju, rekao je Nicović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *