„Godina primenjene šale u nušićevskoj zbilji: slučaj Nušićijada“

„Godina primenjene šale u nušićevskoj zbilji: slučaj Nušićijada“

Deset godina je prošlo od vraćanja u život jedinstvene ivanjičke manifestacije u slavu satire, humora i kritičke svesti, a udruženje građana „KudeS“, koje je i oživelo ovaj festival, i dalje se ne miri sa odlukom vlasti da ih isključi iz organizacije događaja

0

Simbolično, na Međunarodni dan šale, udruženje građana KudeS obratilo se javnosti saopštenjem kao vrstom retrospektivnog osvrta na sve što se izdešavalo otkako ih je opština Ivanjica isključila iz organizacije „Nušićijade“. Vera Jovanović, koordinatorka „Nušićijade“, ističe da je tema ovog polušaljivog javnog pisma tretiranje fenomena primenjene šale u našoj svakodnevnici.

– U međuvremenu, svako je organizovao svoj festival onako kako je najbolje znao i umeo. Ali, ono što je interesantno i zbog čega smo odabrali da se baš danas obratimo, jeste sve ono što se dešavalo iza kulisa: kako jedno udruženje bez institucionalne zaštite pokušava da dođe do određenih istina, o njima ostavi tragove i onda, jednoga dana, to i prikaže. Danas smo napravili malu retrospektivu kontradiktornosti koje su se dešavale u našem slučaju, počev od toga da se KudeS izbacuje iz organizacije jer opština želi da „čuva novac“, da bi se i zvanično ispostavilo kako KudeS godinama uopšte nije bio korisnik opštinskih sredstava, već ih je pribavljao iz drugih izvora, navodi koordinatorka.

Nušićevim tragom, bez odustajanja i straha

Ističe kako ni jedan jedini odgovor iz opštine nisu mogli da dobiju direktno, takoreći iz prve ruke. Ponekad su prolazili meseci, obeleženi nizom kontradiktornosti. Nikada, ni za jedan dopis ili upit koji su poslali nisu dobili traženu informaciju bez posredovanja Poverenika za informacije od javnog značaja, a uglavnom je upućivano na brojne neistine iznošene u javnost. To je jedina institucija od koje su dobili konkretnu pomoć, u skladu sa zakonom, a ne spoljnim instrukcijama.

– Bilo nam je veoma važno da iz nušićevske perspektive pokažemo kako se stvari, nažalost, nimalo ne menjaju na bolje, nego možda čak i na gore. Nastavićemo da radimo u skladu sa okolnostima u kojima se trenutno nalazimo. Očito veoma ponosna, trenutna vlast nas odbacuje, tako da o toj opciji više uopšte ne razmišljamo. Učinićemo što budemo mogli, truditi se da budemo prisutni i u Ivanjici, a ne samo u „izbeglištvu“. Svakako nemamo nameru da odustanemo od prvobitne vizije, iako je vreme teško. Veliku snagu nam pruža podrška prijatelja festivala, pa se nadamo dobrim ishodima, zaključuje Vera Jovanović. U nastavku prenosimo odlomke saopštenja:

„Prošla je puna godina od kada su ivanjičke vlasti izbacile udruženje građana KudeS iz Nušićijade i otvorile jednu novu eru u festivalskoj povesti: eru primenjene šale, lakrdije i smejurije. Isprva zatečenom KudeSu, koji je deset godina svoga rada posvetio negovanju i organizovanju festivala utemeljenom u Branislavu Nušiću, slobodi i humoru, nije bilo lako da prihvati da će takva festivalska postavka nestati, i da na scenu stupaju kontrola i cenzura, pa je sa sumnjivim licima organizovao Nušićijadu u izbeglištvu, da zadrži slobodarski plamen i pokaže da ipak ima onih koji smeju da se šale.

Međutim, godinu dana kasnije, KudeS može da konstatuje da je ivanjičkim vlastima za rukom pošlo da čitavu priču podignu na jedan znatno viši nivo, i da šalu u slobodnom stilu primene u zbilji. Kod njih lakrdija izviruje iz svakog postupka, komedija je potpuno integrisana u svaki pisani dokument, a sloboda primenjena u trošenju novca, iznošenju neistina i obilaženju zakona. KudeS je hteo varoš kao scenu u tri-četiri festivalska dana; opština je porušila barijere između nušićevskog komada i realnosti.

„Likovi Nušićevih komedija počeli su da dopisuju svoje uloge, da režiraju dramu koja se zove život i komediju koja se zove vlast, dok jevtinim improvizacijama pokušavaju da se dodvore publici,” kaže književnik Petar V. Arbutina kao vinovnik Nušićijade i predsednik njenog žirija za satiričnu priču. „Kada se ovoliko plaše mrtvog Nušića, koliko li se tek plaše žive istine, satire i oštrice humora?” dodaje Arbutina.

Neprebrojivi turisti

Da se ne vraćamo više na izbacivanje KudeSa i šaljive programske odabire opštine Ivanjice kao opštepoznate teme; dan šale pravi je dan za osvrt na nekoliko bisera za koje bi bila prava šteta da ostanu dostpni samo članovima KudeSa i pravosudnim organima.

Kao prvi biser primenjene smejurije mogu se izdvojiti inovativne mere štednje: najpre odstranjivanje „novopečenog“ KudeSa koji je pribavljao novac za festival, a zatim dupliranje opštinskog budžeta za festival. Odmah za njima slede slobodarske mere trošenja: opština Ivanjica pokazala je da se novac namenjen za dokumentarni film može potrošiti na čišćenje staza i sakupljanje smeća, a da već plaćeni razglas, rasveta i obezbeđenje za jedan koncert mogu biti ponovo isplaćeni i koštati 520.000 dinara.

Naučili smo još ponešto i o teoriji relativiteta, zahvaljujući posredovanju kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja bez koje nismo mogli da dobijemo uvid ni u jednu jedinu informaciju iz opštine, i čiji značaj ovom prilikom želimo da naglasimo. Knjiga “Više od smeha” za koju nam je Opštinska uprava dostavila potvrdu o štampanju iste u iznosu od 473.000 dinara i do koje pokušavamo da dođemo već godinu dana, zapravo nije odštampana. Ista ta uprava onomad nas je obavestila da plaćanje štampe nije ustvari plaćanje štampe, već opšti višeznačni pojam koji u ovom slučaju ustvari podrazumeva naknade za autora i urednički tim, kao i prevod rezimea.

Rekordi u poseti neprebrojivih turista koje je naša opština obarala na svojoj Nušićijadi dok su na prognanoj a slobodnoj kao u šali prebrojali nepodobnih 128 lica, uključujuči Kesića, Dražu, Ćulibrka, Njuzovce, Marčela, Laneta Gutovića i Dragoljuba Đuričića koga je, po rečima nepodobnih, poverenik za statistiku pomešao sa neprisutnim Sergejem Trifunovićem, ostali su u senci spektakularnog dopisa koji je stigao iz ivanjičke Skupštine, opet zahvaljujući Povereniku, a kao odgovor na KudeSove upite u vezi brojnih nestina koje je na račun ovog udruženja opština iznosila. Lakrdija predstavljena na dve stranice kucanog teksta zaključena je napomenom da Skupština opštine – ista ona koja je 2010. verifikovala KudeS kao organizatora festivala – nema informaciju da li bi se ovo udruženje moglo smatrati pravnim licem, te da bi se ono moglo drznuti da traži informacije od nadležnih organa lokalne samouprave.

„Saznali smo mi još i da Ministarstvo kulture nije nadležno za kulturu”, kaže kroz smeh Petar Božović, u vezi odgovora ove institucije na prošlogodišnje otvoreno pismo KudeSa, a koje je u KudeS stiglo nakon dopisa od nenadležnog kabineta Predsednika republike koje je sa Andrićevog venca do Ivanjice putovalo 2,5 meseca.

„Nušić je prevaziđen! Nema tog komediografa koji ume ovo da smisli, nema te glumačke trupe koja ume ovo da odigra. Nema tog reditelja koji ume ovakvu podelu uloga da napravi da i poslednjeg amatera uposli; nije još viđena komedija koju igra Srbija danas,” kaže Lane Gutović u osvrtu na Ivanjicu kao sliku opšteg stanja.

Ovako primenjena komedija i ovolika nenadležnost nadležnih i nadležnost nenadležnih i samog Nušića bi ostavila bez teksta. Ostavljala je i KudeS, koji je umalo digao ruke od institucionalne borbe. A onda se desilo nešto interesantno: nadležna inspekcija zaplenila je materijal i blokirala web sajt opštinske Nušićijade. Bez šale. Jedna javna služba postupila je u skladu sa zakonom i svojom nadležnošću.

Možda dolaze bolja vremena. Možda će komedija doći na svoje mesto, a KudeS ponovo moći da organizuje Nušićijadu u svojoj varoši, sa institucijama koje rade svoj posao, bez šale.“

POSTAVI ODGOVOR