Претрага
[rstr_selector]

Gornjomilanovački Sindikat obrazovanja najavio protest za 11. jun

Sindikat obrazovanja Gornjeg Milanovca održao je juče konferenciju za novinare na kojoj je najavljen protest koji će u ovoj opštini biti održan 11. juna. Konferencija je održana ispred Tehničke škole „Jovan Žujović“ jer, kako navode, na dosadašnje zahteve da konferencije održavaju u zatvorenom prostoru, u zgradama škola, niko od nadležnih im nije odgovorio.

Vladimir Milisavljević, predsednik opštinskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Gornjeg Milanovca, kaže da su svi dosadašnji pregovori sa predstavnicima lokalne samouprave, uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova oko isplate putnih troškova, bili neuspešni.

– Razmotrili smo nekoliko suštinskih pitanja. Prvo pitanje je problem izuzetno visokih troškova koji se pojavljuju nakon tužbi prosvetnih radnika za neisplaćivanje novčanih naknada za dolazak i odlazak sa radnog mesta. Druga tačka koju smo komentarisali je pokretanje inspekcijskih intervencija i pokretanje postupaka u Agenciji za sukob interesa direktora određenih škola u Gornjem Milanovcu, dok je treća tačka bila okončanje dvomesečnih pregovora između opštine Gornji Milanovac sa jedne strane i predsednika Unije sindikata prosvetnih radnika sa druge strane. To se radi pred Agencijom za mirno rešavanje sudskih sporova. Ono što smo naglasili jeste da su ti protesti propali, da do tih dogovora nije došlo, da smo pokušavali da objasnimo da dolazi do isuviše velikih troškova i da ne treba tumačiti zakon, već ga primenjivati.

„Ovo je protest za radnička prava“

Milisavljević kaže da je Unija sindikata prosvetnih radnika pokušala da objasni nadležnima u Gornjem Milanovcu da dolazi do velikog odliva stanovništva iz ove opštine, pa zbog toga najobrazovanije ne treba pritiskati, već im pomoći da ostvare svoja prava.

– Pokušali smo da utičemo na Opštinu da pokaže duha i razumevanja za najobrazovanije stanovništvo, da pokušamo da privučemo ljude da ostanu u Milanovcu, a ne da beže odavde jer niko nema razumevanja za njihova najosnovnija radnička prava. Postoji i problem Opštinske uprave sa odnosom prema zaposlenima i prema Sindikatu. Mi smo pokušali da zatražimo od školskih uprava da nam dozvole da održimo konferenciju u zatvorenom prostoru, u zgradama škola, ali niko nije hteo da nam odgovori. Ovo je već ko zna koji put da im se obraćamo sa takvim zahtevom, a da se oni oglušuju o zakon. Sindikalcima je potrebno dati pravo da se organizuju u prostorijama svoje škole. Zbog svega toga smo prinuđeni da se nađemo na ulici i da protestujemo. Na protestni skup će doći predstavnici zaposlenih u prosveti u opštini Gornji Milanovac, ali će biti i predstavnici Unija sindikata iz mnogo gradova u Srbiji, jer ovo su radnički protesti. Ne možemo da dozvolimo bilo kome da ugrožava naša radnička prava, da se stavi iznad zakona i da „odokativno“ tumači zakon, kao ni da pokušava da pronađe rupu u zakonu ne bi li zloupotrebio nečiji novac, zaključuje Milisavljević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести