Претрага
[rstr_selector]

Gornjomilanovčani traže istinu o trošenju opštinskog novca

Na poslednjoj sednici Skupštine opštine Gornji Milanovac, zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić je ocenila trošenje novca od strane javnih preduzeća i ustanova za 2018. godinu kao „racionalno i u skladu sa zakonom“. Sa ovakvim zaključkom, izvedenim na osnovu izveštaja dostavljenih Opštinskom veću i Skupštini opštine, ne slažu se predstavnici građana, koji smatraju da je mnogo toga u poslovanju opštine prećutano na njihovu štetu.

– Pojam racionalnog u optici milanovačkih naprednjaka je veoma diskutabilan, naročito kada se radi o novcu. Jedan od prvih ciljeva našeg udruženja je upravo revizija svih rabota koalicije okupljene oko SNS-a. Shodno tome, predsednik opštine Dejan Kovačević ne bi trebalo da izvodi preuranjene zaključke o finansijskim transakcijama. Indikativno je to što se predstavnicima opozicije ne dostavljaju odgovori koji se tiču finansijskog momenta u poslovanju opštine, što je zakonska obaveza i zbog čega će opština po ko zna koji put morati da plaća troškove suda, kaže Nebojša Savić, sekretar udruženja građana „Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac“.

Skrivanje mnogih prekršaja 

Izbegavanje davanja odgovora na ključna pitanja je, kako smatra Savić, samo po sebi dokaz nebrige o novcu građana i argument u prilog brojnim mahinacijama koje se kriju iza svega. Zbog toga bi bilo neophodno pitati odlazećeg predsednika opštine šta se u prethodne tri godine desilo sa tri i po milijarde novca građana, a zatim proveriti rezultate u oštećenim mesnim zajednicama. Kao samo neke od primera, nabraja skupocenih pet stabala u centru, decembarsko asfaltiranje ulice koje nije izdržalo ni jednu zimu, razbijanje iste te ulice u aprilu zbog izrade ivičnjaka…Podseća i na obećanu pristupnicu koja nikada nije urađena, a na konto čije su izrade aktuelni rukovodioci, tada još kadrovi Tomislava Nikolića, čak i bez spremne projektne dokumentacije došli na vlast, kaže Savić.

– Bilo bi dobro otkriti koliki su troškovi reprezentacije po opštinskim restoranima, kome treba nova parazitska televizija i u koju svrhu će ona biti upotrebljavana, šta tačno označava sintagma „biznis prijatelji“? Mnoge informacije od javnog značaja, a u vezi sa funkcionisanjem opštine i Doma zdravlja, ni posle tri prekršajne prijave koje smo podneli nisu obelodanjene. Evidentno je da vlast ne namerava da odgovori na postavljena pitanja i da je to njihova politika, naglašava sekretar udruženja građana, dodajući kako je sudski put jedini, mada unapred uzaludan, što sve zajedno pokazuje nepravičan odnos prema opoziciji, građanima i njihovom novcu.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *