[rstr_selector]

Gosti otišli, bašte ostale

Iako gradska odluka o postavljanju privremenih objekata obavezuje vlasnike ugostiteljskih objekata da u zimskom periodu uklone bašte iz centralnih gradskih ulica – Gradskog šetališta i Ulice Župana Stracimira i Kuželjeve, kao i iz drugih delova grada, ukoliko ne plaćaju za to, svedoci smo da se malo njih pridržava ovog gradskog rešenja.

Na svakom koraku mogu se videti rasklopljene tende, metalne konstrukcije i mobilijar, koji znatno otežava kretanje pešaka po trotoarima i Gradskom šetalištu, kao i rad komunalnih službi.

Da podsetimo, prema odluci Skupštine grada od pre dve godine, “zimske bašte se postavljaju na period od 01. novembra tekuće do 01. marta naredne godine. Zimska bašta je montažno-demontažni objekat drvene, metalne odnosno PVC konstrukcije, koja se mora uklopiti tako da se oblikom i materijalom uklopi u neposredno okruženje. Elementi zimske bašte uračunavaju se u ukupnu površinu koju zauzima zimska bašta. Zimske bašte ne mogu se postavljati u ulicama Gradsko šetalište, Kuželjeva i Župana Stracimira”. Ista odluka propisuje da se bašta ne može postaviti u funkciji ugostiteljske delatnosti koja se obavlja u kiosku, a o tome gde se mogu postaviti, za zimske bašte važe iste odredbe kao i za letnje. Miloš Milosavljević, načelnik gradske Uprave za urbanizam, kaže da je više puta nalagao gradskim inspekcijskim službama da reaguju zbog kršenja ove odluke, ali da to nije imalo efekta.Milosavljevic navodi da vlasnici ugostiteljskih objekata u Čačku pri postavljanju terasa prave greške i da ih zbog toga treba upozoriti, a zbog nepoštovanja propisa i kazniti. Često se dešava da nepropisnim postavljanjem bašte zauzimaju prostor predviđen za pešake, ali i trake namenjene slabovidim i slepim licima kao što je slučaj na Gradskom šetalištu.Ono što bi bilo poželjno pri izgradnji bašta  jeste da se koriste montažne terase ili sistem suncobrana, a kao primer tog sistema može poslužiti terasa ispred hotela “ Beograd“.Sva pravila i propisi o postavljanju bašta retko se primenjuju, pa su nadležni primorani da sprovode određene sankcije nad vlasnicima ugostiteljskih objekata.

 

Sa druge strane Stojan Vojinović, načelnik čačanskih inspekcijskih službi, najavljuje moguću promenu gradske odluke o postavljanju privremenih objekata, a o ovom problemu kaže:

{soundcloud}https://soundcloud.com/user439006033/stojan-vojinovi-2{/soundcloud}

I narednih dana bavićemo se ovom temom. Pokušaćemo da u Javnom preduzeću “Gradac” saznamo koliko je ugostitelja ove godine potpisalo ugovor o postavljanju zimskih bašta i koliko Čačak “zarađuje” novca od toga.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *