[rstr_selector]

Grad daje u zakup poljoprivredno zemljište u državnoj svojini

Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj u Čačku, svake godine oglašava zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, na koji pravo korišćenja bez naknade imaju ustanove, poput Instituta za voćarstvo, Agronomskog fakulteta i Okružnog zatvora, dok poljoprivrednici u određenim iznosima plaćaju najam obradivog zemljišta. Po rečima Bojana Gavrilovića, rukovodioca Grupe za poljoprivredu u Gradskoj upravi, od ukupno 256 hektara poljoprivrednog zemljišta ove godine je za pravna i fizička lica u takozvanom slobodnom zakupu predviđeno 183 hektara.

– Očekujemo da će konkurs za ovih 183 hektara izaći za oko dve nedelje, i na njega se mogu javiti sva fizička i pravna lica koja imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo. U prvom krugu konkursa su uslovi malo oštriji, što znači da mogu da se jave fizička i pravna lica koja imaju boravište na teritoriji našeg grada, i u toj mesnoj zajednici u kojoj se nalaze parcele koje se izdaju prema konkursu, tu moraju imati boravište minimum tri godine. U drugom krugu ti uslovi ne postoje, mogu da konkurišu fizička i pravna lica iz drugih lokalnih samouprava, izjavio je Bojan Gavrilović.

Prethodnih godina slabo interesovanje za državne parcele

Poljoprivredno zemljište koje u zakup izdaje Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj prostire se u gotovo svim čačanskim mesnim zajednicama i jedine kulture kojih nema u ponudi su livade u petoj klasi i vinogradi, ali uprkos tome interesovanje nije preveliko.

– U poslednjih nekoliko godina od oko 180 hektara u zakup damo od 50 do 60 hektara fizičkim i pravnim licima koja imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva. Imamo čak i fizička lica iz drugih lokalnih samouprava, konkretno iz Kraljeva. Imamo nekoliko ljudi koji se konstantno javljaju i uvek su zainteresovani za iste parcele, ali svake godine se pojavi i neki novi zakupac. Recimo, iz Kraljeva nam se već nekoliko godina unazad javlja zakupac koji zakupljuje oko 20 hektara, kaže Gavrilović.

Ustanove dobijaju zemljište bez naknade

Prema važećim zakonskim propisima, pravo da koriste zemljište bez plaćanja naknade u našem gradu imaju Institut za voćarstvo, Agronomski fakultet i Okružni zatvor i oni godišnje od ponuđenih 256 hektara uzmu na korišćenje od 70 do 80 hektara.

– Što se tiče javnog poziva za ostvarivanje prava korišćenja bez plaćanja naknade, na to pravo imaju instituti, fakulteti, ustanove za izvršenje zavodskih sankcija i kod nas to od pre nekoliko godina zvanično koristi Institut koji uzima na korišćenje 73 hektara državnog zemljišta. Prošle godine je za ovu godinu Agronomski fakultet podneo zahtev za oko pet hektara, međutim, dva hektara su vraćena u procesu restitucije, pa će fakultet dobiti tri hektara za svoje potrebe, zaključuje Gavrilović.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *