[rstr_selector]

Grad duboke demografske starosti stanovništva

Poslednjih 15 godina Čačak beleži negativnu stopu prirodnog priraštaja, a sve više mladih iz ovog grada odlazi u potrazi za boljim životnim, poslovnim i drugim prilikama.

Negativna stopa nataliteta ne čudi ako se zna da na demografski razvoj direktno utiču pre svega ekonomska razvijenost, a potom socijalne, kulturne i druge okolnosti.

Poslednjim popisom stanovništva u Čačku i okolnim selima evidentirano je 114.809 stanovnika u 38.749 domaćinstava, što je bilo manje od predviđanja Republičkog zavoda za statistiku, jer je samo deset godina ranije u Moravičkom okrugu bilo čak više od 12.000 stanovnika više.

Od ukupnog popisanog broja građana Čačka, treba oduzeti 1.864 njih koji žive u inostranstvu.

U samom Čačku živi 72.148 stanovnika, dok je 1991. godine, pre dolaska brojnih izbeglih i raseljenih, grad imao 243 stanovnika više.

Na teritoriji Moravičkog okruga živi 212.149 stanovnika ili za 12.623 manje nego na popisu 2002 godine. Opština Gornji Milanovac ima 44.438 stanovnika, Ivanjica 32.047, a Lučani 20.855.

Rezultati popisa stanovništva ukazuju da su pojedina sela u Moravičkom okrugu skoro opustela, recimo da u Vidovi i Ovčar Banji ukupno ima oko 200 duša, u Brezovicama 91, a u Međuvršju 94.

Iz godine u godinu iz Čačka odlazi veliki broj mladih i obrazovanih. Uprkos brojnim apelima, do sada nije učinjen nikakav korak unapred da se zaustavi armija mladih koji iz ovog grada odlaze u svet.

Kao rezultat nedovoljnog biološkog obnavljanja stanovništva u Čačku, javlja se sve izraženiji proces demografskog starenja stanovništva, a većina naselja, naročito seoskih, nalazi se u fazi „najdublje demografste starosti“.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести