Претрага
[rstr_selector]

Grad naneo štetu poljoprivrednom zemljištu u ariljskom kraju

– Prema našim procenama, gradom su zhvaćene površine od oko 150 hektara, ali nije to bilo tolikih razmera da bi formirali komisije i procenjivali štete, rekao je Vukajlović.

Grad koji je prethodnih dana padao u ariljskim selima najveću štetu je naneo u Radobuđi gde je stradalo oko 20 hektara poljoprivrednog zemljišta. Branko Vukajlović, zamenik predsednika opštine Arilje, kaže da nije formirana komisija za procenu štete jer nisu velike površine stradale, ali da su prema saznanjima iz osiguravajućih kuća štete u voćnjacima u ostalim selima zahvaćenim gradom do 30%.
– Grad koji je 30. aprila zahvatio teritoriju Mesne zajednice Radobuđe pričinio je velike štete u ovom selu. Na površini od oko 20 hektara poljoprivrednog zemljišta, prema podacima koje smo dobili od osiguravajućih kuća, štete su od 30% do 50%, dok je na nekoliko parcela šteta totalna. Nakon toga smo imali ponovo nevreme 4. i 5. maja koje je zahvatilo Trešnjevicu, Dragojevac, Cerovu i Mirosaljce. Protivgradna zaštita je dejstvovala, tako da su štete do 30% u zasadima jabuke i šljive, a u malinjacima između 5% i 20%. Prema našim procenama, gradom su zhvaćene površine od oko 150 hektara, ali nije to bilo tolikih razmera da bi formirali komisije i procenjivali štete, rekao je Vukajlović.

Do sada potrošena gotovo polovina protivgradnih raketa

Zbog čestog dejstvovanja prethodnih dana već je potrošena gotovo polovina protivgradnih raketa, kaže Vukajlović.
– Protivgradna zaštita je dejstvovala sva tri dana kada je bilo potrebno i iskoristili smo 74 rakete. Ove godine opština je kupila 105 protivgradnih raketa, a imamo neke koje su ostale od prošle godine. Međutim, sada imamo oko 70 raketa za naredni period, ali ćemo najverovatnije morati da izvršimo dopunu, jer smo za kratko vreme potrošli dosta raketa, kaže Branko Vukajlović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *