[rstr_selector]

Do građevinske dozvole u Čačku za tri dana

Prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, od svih gradova u Srbiji, u Čačku se najkraće čekaju građevinska i lokacijska dozvola za izgradnju. Kako je čačanska Gradska uprava za urbanizam uspela građanima da omogući pribavljanje ovih dozvola u roku kraćem od zakonskog objašnjava Vesna Dmitrić, načelnica Gradske uprave za urbanizam.

– Meni je drago što mogu da potvrdim te podatke koje je iznelo nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, da je grad Čačak na prvom mestu po proseku odnosno po broju dana koji su propisani za izdavanje građevinskih dozvola po objedinjenoj proceduri.
Čačak ne samo što je prvi u Srbiji po broju dana za izdavanje građevinske već i za lokacijske uslove za građevinsku dozvolu, a i za postupak izdavanja rešenja po članu 145. Ti podaci govore o tome da je Gradska uprava za urbanizam potpuno savladala postupak sprovođenja objedinjene procedure koji je započeo još 1. marta 2015. godine u papirnom obliku a od 1. janura ove godine kroz Agenciju za privredne registre odnosno kroz tu jedinstvenu centralnu javnu elektronsku bazu podataka koja je dostupna svim našim građanima, rekla je Vesna Dmitrić.

Svi zaposleni u javnim preduzećima koji učestvuju u izdavanju dozvola prošli obuke

Odgovor na pitanje kako su uspeli da savladaju administrativne procedure i dozvole izdaju pre zakonskog roka, Vesna Dmitrić vidi u obučenosti zaposlenih u svojoj upravi, katastru, kao i u javnim preduzećima.

– Mi smo u međuvremenu napravili obuke za sve naše imaoce javnih ovlašćenja sa kojima u ovom postupku sarađujemo i zahvaljujući tome i dobroj koordinaciji sa svim javnim preduzećima na teritoriji grada Čačka sa tom saradnjom koja funkcioniše mi smo u mesecu decembru prvi grad u Srbiji koji najbrže izdaje sve ove dozvole koje sam pomenula. Mi ne vodimo računa o tome koji je to broj dana propisan zakonom da se procedura obavi, već istog momenta kada dobijemo mejlove odmah rešavamo predmet, ulazimo u tu aplikaciju i odmah se obraćamo nadležnim imaocima javnih ovlašćenja, odnosno našem katastru koji u istom danu nama dostavlja prepis lista nepokretnosti. Imaoci javnih ovlašćenja imaju rok od 15 dana da dostave uslov ako je potrebno u fazi lokacijskih uslova. Za lokacijske uslove čeka se otprilike od sedam do osam dana, a za građevinsku dozvolu samo tri dana. Za rešenja po članu 145, koja Gradska uprava izdaje za rekonstrukcije, adaptacije i sanacije objekata, čeka se nepuna dva dana, kaže načelnica Gradske uprave za urbanizam.

Ažurno obaveštavanje o nedostajućoj dokumentaciji

– Ako se ustanovi da podneti zahtev sa tom dokumentacijom ne ispunjava formalne uslove zahtev se odbacuje istog momenta tako da odmah dajemo mogućnost da se taj nedostatak ispravi, stranka ima mogućnost da se ponovo javi i da investitor ne plati taksu. On ima zakonski rok od 30 dana da ispravi te nedostatke i na taj način ako je nešto propustio može da reaguje. Većinom su to zahtevi koji se iz formalnih razloga odbacuju, a u međuvremenu i projektant i investitor imaju vremena da se usaglase i isprave dokumentaciju. Rok za imaoce javnih ovlašćenja, a to su javna preduzeća koja nama dostavljaju uslove da bi mogli po njima da postupamo, je 15 dana. U svakoj fazi postupka elektronski je moguće videti tačno koliko ko ima dana postupanja, međutim niko od njih i ne čeka 15 dana, obično se ti uslovi nama dostavljaju mnogo brže. Kada uslove dobijemo, imamo rok od pet dana da izdamo dozvolu, ali ne čekamo toliko dugo već dozvole izdajemo čak u prvom danu. Ima i onih koji su nezadovoljni, ali to su oni investitori koji moraju u nekom prethodnom postupku recimo da reše imovinsko-pravni odnos ili da reše neki odnos sa parcelacijom ili katastrom, a to su sve stvari koje se rešavaju u prethodnim postupcima, zaključuje Vesna Dmitrić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *