[rstr_selector]

Gradiće se obilaznica oko Ivanjice

Ivanjica predstavlja važno raskršće mreže državnih puteva. Putni pravci Požega – Ivanjica – Sjenica i Guča-Ivanjica, delom svoje trase prolaze najužim gradskim jezgrom Ivanjice, pa zbog toga predstavljaju svojevrsno „usko grlo“ za tranzitni saobraćaj na trasi ovih pravaca.

To je jedan od razloga da se otpočne izgradnja obilaznice oko Ivanjice, od Grabovice preko Bele Crkve do Kušića. Izgradnjom ovog puta skratila bi se trasa sadašnjeg državnog puta za 12 kilometara, sama geometrija puta bi bila znatno bolje odrađena tako da bi se velike visinske razlike lakše savladavale. U zimskim uslovima održavanje saobraćajnice bilo bi neuporedivo jeftinije i lakše nego što je to sada, znatno bi se smanjilo vreme putovanja uz racionalniju potrošnju goriva. Postojanje ovog puta bi stvorilo i uslove za ostanak mladih u seoskim delovima opštine Ivanjica, unapredio bi se i ambijent za bavljenje seoskim turizmom, izbegli bi se česti zastoji, gužve i smanjilo zagađenje užeg dela Ivanjice.

U toku je izrada projektne dokumentacije za 5 km ove obilaznice, čija ukupna vrednost iznosi 226 miliona dinara, a koju će sa po 50% finansirati Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih opština i Opština Ivanjica.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *