Građani Velike kolonije brane svoj park i pravo na zdravu životnu sredinu

Građani Velike kolonije brane svoj park i pravo na zdravu životnu sredinu

Park u blizini Slobodinog igrališta četvrta je po veličini uređena zelena površina u Čačku. Izgrađen je 50-ih godina prošlog veka i u njemu su mnoge generacije provele svoje detinjstvo

0

Nakon što su stanovnici Velike Kolonije nedavno došli do informacije da je u delu parka koji se nalazi u blizini Slobodinog igrališta, planirana izgradnja stambene zgrade, formirali su Inicijativni odbor sa ciljem očuvanja zelenih površina u naselju u kome žive. Goran Tošović, član Inicijativnog odbora, kaže da su zbog ovog, za njih velikog problema, tražili i prijem kod gradonačelnika Čačka.

– Inicijativni odbor građana Velike Kolonije je osnovan sa ciljem da se zaštiti zelena površina, odnosno park koji je okružen ulicama Gavrila Principa, Banjalučkom i Ulicom 99,  u neposrednoj blizini igrališta Fudbalskog kluba „Sloboda“. Mi smo od predstavnika Mesne zajednice čuli da je u planu da se izvrši gradnja jedne stambene zgrade u delu tog parka i onda smo se samoinicijativno okupili i iskazali neku vrstu protesta. Počeli smo i da prikupljamo potpise građana koji se solidarišu i žele da nam pomognu u našoj inicijativi da se sačuva ova važna zelena površina. Obavestili smo i gradonačelnika o našem problemu i uputili smo mu zahtev za prijem, pa se nadam da će narednih dana doći do sastanka na kome ćemo detaljno moći da iznesemo naše probleme i predloge. Imamo podršku i Mesne zajednice koja je delom uključena u neke naše akcije. Ne znam koji će nam dalji koraci biti jer još uvek ne raspolažemo sa svim informacijama vezanim za gradnju. Napisali smo zahteve Upravi za urbanizam i Katastru da dobijemo dopunske informacije kako bismo znali na koji način ćemo dalje delovati.

„Svi koji gravitiraju ka ovom delu grada znaju kolika je važnost ovog parka“

Tošović kaže da većina građana do pre nešto više od sedam dana nije ni znala da postoji plan da se gradi zgrada  na mestu parka koji je, inače, četvrta po veličini uređena zelena površina u Čačku.

– Park je izgrađen 50-ih godina, a izgradila ga je fabrika „Sloboda“ koja ga je i održavala. U tom parku su mnoga deca provela svoje detinjstvo, koriste ga građani iz okolnih ulica i u njemu se mnoga deca i dalje igraju. Svi koji gravitiraju ka tom delu grada znaju kolika je važnost tog parka za naše životno okruženje. Zato se iskreno nadam da će nam gradonačelnik pozitivno odgovoriti na zahtev za prijem, kao i da ćemo u međuvremenu doći do novih informacija koje će nam pomoći da dođemo i do krajnjeg cilja – a to je očuvanje ove zelene površine.

POSTAVI ODGOVOR