[rstr_selector]

Gradnja azila na proleće?

Poslednjih nekoliko godina Čačanima se iz budžeta grada na ime odštete za ujede pasa lutalica isplati taman toliko, da bi od tog novca godišnje moglo da se sagradi najmanje jedno prihvatilište za nezbrinute životinje.

 Činjenice ukazuju da u budžetu Čačka ima novca za rešavanje ovog problema, o čemu najbolje svedoči podatak da je u ovoj godini u te svrhe opredeljeno 11 miliona dinara. Međutim, svedoci smo da iz nekih razloga u Čačku ne postoji volja, stručnost ili nešto treće kako bi grad konačno rešio ovo pitanje i zbrinuo kućne ljubimce kojih su se vlasnici odrekli. Tada građani ne bi morali da strepe od čopora gladnih pasa koji napadaju decu, ljude i domaće životinje po selima. Tokom 2011. i 2012., 515 Čačana naplatilo je štetu za ujed psa nepoznatog vlasnika na ulici. Njima je iz gradske kase isplaćeno ravno 14.591.566 dinara. Za ovu godinu tek se očekuju brojke od kojih se vrti u glavi.

O izgradnji azila za životinje u gradu na Moravi govori se već godinama, ali uprkos tome Čačak još uvek nema ustanovu za prihvat životinja bez vlasnika. Kada to već nije uspeo Zakon o dobrobiti životinja, ova poražavajuća slika Čačka, nije bila dovoljan motiv za aktuelnu vlast da ubrza izgradnju prihvatilišta.

Kada su i sami shvatili da je priča o gradnji prihvatilišta na dugom štapu, predstavnici gradske uprave nedavno su raspisali tender za šintere, koji bi po okončanju procedure trebalo da zbrinjavaju životinje sa čačanskih ulica.

Mirjana Đoković, pomoćnica gradonačelnika resorno zadužena za ovu problematiku, kaže da se od gradnje prihvatilišta nije odustalo.

– Što se triče parcele koja je bila u priči grad je uspeo da u prethodnom periodu kupi plac od 2 hektara i 86 ari na lokaciji MZ Milićevci vodeći računa o pravilniku koji mora da se pošutje, o okruženju i lokalnom stanovništvu. Parcela se nalazi na rubu sela Milićevci na jednom lokalitetu koji je okružen šumom. Ono što je sada aktuelno je to da pipremamo pristupnu saobraćajnicu do te parcedle koja svakako mora da bude urađena po svim standardima. Trenutno je u toku izrada projekta, čim on bude okončan revizija će reći svoje, a raspisujemo se i izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova.

Ali s obzirom da nas očekuje zimski period, početak radova očekujemo čim vremenski uslovi to budu dozvolili dozvolili, znači ako bude blaga zima moći će da se radi, ako ne moramo sačekati prve termine kada možemo da izvodimo građevisnke radove – izjavila je Mirjana Đoković.

Ona je dodala da je tender za zbrinjavanje pasa lutalica, raspisan kako bi se premostio period dok grad ne dobije azil.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести