Претрага
[rstr_selector]

Gradonačelnik izabrao 15 savetnika za privredu

Pored Naučno-tehnološkog parka, koji bi trebalo da podstakne razvoj posrnule privrede Čačka, pre nekoliko dana grad je dobio i novi Savet za privredu. Za predsednika Saveta izabran je direktor čačanske jedinice “Elektrodistribucije” Gornjemilanovčanin Milovan Glišić, a za potpredsednika rukovodilac čačanske Organizacione jedinice Regionalne privredne komore Kraljevo Gorana Tanasković.

Budući da su iz Naučno-tehnološkog parka, koji je posle tri godine pripreme konačno forimiran prošlog leta, već dva člana Predsedništva su u ostavci, a  svoje istupanje najavili su još neki privrednici zbog “neprimerenih reči i stavova pojedinih članova Gradskog veća”, nije izvesno kada će i kako NTP nastaviti da radi.

Sa druge strane Savet za privredu tek je počeo da radi, a “svoje račune polaže” isključivo gradonačelniku Vojislavu Iliću, budući da on “po svom ukusu” bira članove ovog tela.

Gorana Tanasković, potpredsednica kaže da je glavni cilj Saveta da ubrza rešavanje ekonomskih problema i stvori povoljnu poslovnu klimu za razvoj grada.

 „Naš glavni cilj biće javnost u radu gradske vlasti i privrednika, da se zna šta se planira na jedan duži period, kao i javnost tendera koji moraju da budu vidljivi i transparentni. Akcenat će biti na povezivanju javnog i privatnog sektora, na rad javnih preduzeća kako bi se stvorila povoljnija poslovna klima u Čačku. Na prvom sastanku odmah je usvojeno da se u okviru Saveta formira jedno institucionalno telo koje će se baviti investicionim pitanjima. Ovo telo činiće stručnjaci, koji bi trebalo da olakšaju poslovanje i dobijanje informacija i dozvola novim, pre svega inostranim ulagačima.“ – kaže Tanaskovićeva.

Ona dodaje da će na sledeći sastanak, koji će biti održan za 15 dana, biti pozvani direktori svih javnih preduzeća, katastra, Odeljenja za urbanizam i drugih ustanova u Čačku, kao i predeuzeća “Srbijavode”, “Srbijagas”… Dogovoreno je da se Savet sastaje, bar, jednom mesečno “kako bi se rešavala aktuelna pitanja”. Novi Savet ima 15 članova.

„U Savetu su iz redova privrednika, između ostalih, vlasnici “Uniprometa”, “AutoČačka”, “Domisa”, Studija “Maruška”, “Autoprevoza Čačak”, “Alfako inženjeringa”, TV “Galaksije”… U Savetu su i rukovodioci državnih preduzeća – Kompanije “Sloboda”, Fabrike reznog alata, predstavnik NIS-a Novi Sad, a iz lokalne samouprave Branislav Lazović. Vodilo se računa da budu zastupljene sve oblasti privatnog i javnog sektora.“ – objašnjava Tanaskovićeva.

Savet za privredu kao savetodavno telo postoji od pre tri godine, a njegove članove bira sam gradonačelnik. Prethodni “prvi čovek” Čačka Velimir Stanojević formirao je prvi Savet za privredu kojim je predsedavao Slobodan Spasović, vlasnik preduzeća “Cini”.

„Činjenica je da su neki problemi ostali nerešeni, tako da ćemo pokušati da novoj vlasti damo sugestije i savete kako bi se brže rešavali određeni problemi, koje imaju domaći privrednici i investitori koji dolaze sa strane. Mislim pre svega na probleme oko dobijanja građevinskih dozvola, privlačenja investicija, problemi oko javne nabavke… Uskoro će početi gradnja auto-puta, treba stvoriti konzorcijume naših preduzeća…“ – kaže potpredsednica Tanasković.

Glomazna i zamršena adminiatracija prilikom pokretanja bilo kakve investicije, prema rečima Tanaskovićeve, problem je u celoj Srbiji.

 “ Bez obzira na sva nastojanja da smanjimo administraciju i da skratimo period dobijanja najbitnijih dozvola, uvek se završava kao “mrtvo slovo na papiru”. Nadam se da ćemo u eri informatičke tehnologije uspeti da povežemo neke informacije i počnemo da radimo mnogo efikasnije.“ – planira Tanaskovićeva.

Na pitanje da li je rad u Savetu plaćen, ona kaže da nije dobila informaciju o tome, ali je mišljenja da se plaćaju dnevnice. Što se tiče Naučno-tehnološkog parka, Tanaskovićeva kaže da je to posebno gradsko telo, koje ima druga zaduženja.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести