[rstr_selector]
Foto: Dženarika Info

Gradska biblioteka Čačak sutra otvara novo Odeljenje strane knjige

Gradska biblioteka ,,Vladislav Petković Dis” sutra otvara vrata Odeljenja strane knjige. Ovo Odeljenje sa svojim fondom, na čije otvaranje su mnogi Čačani dugo čekali, jedinstveno je u zapadnoj Srbiji. Više od 6000 knjiga, kao i časopisa i zapisa na više od 10 stranih jezika, smešteno je na površini od 70 kvadrata u okviru nove zgrade Biblioteke, kaže Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke Čačak.

– To je  posebno odeljenje koje čuva, prikuplja i našim korisnicima daje na korišćenje literaturu, građu, audio-vizuelne i druge sadržaje na više od 10 stranih jezika. Inače, naša ustanova je fond knjiga i časopisa na stranim jezicima imala dugi niz godina, ali zbog nemogućnosti adekvatnog smeštaja tog fonda i nemogućnosti korisnika da pristupaju fondu, bio je nedostupan nekoliko decenija. Preseljenjem u novu zgradu 2019. godine otvorile su nam se mogućnosti da konačno aktiviramo i ovu temu, kako bismo taj fond učinili dostupni i razmotrili mogućnost ažuriranja novim naslovima – kako knjiga tako i časopisa, odnosno audio-vizuelne građe. Na drugom spratu naše zgrade u Sinđelićevoj ulici opredelili smo za ovo odeljenje prostor od 74 kvadrata, reprezentativnog izgleda. U njemu je trenutno oko 6000 knjiga na više od 10 stranih jezika, kao i određeni broj časopisa, filmova edukativnog karaktera na stranim jezicima. Kada je u pitanju građa i njena struktura, dominiraju veliki svetski jezici –engleski, nemački, francuski, a imamo i literaturu na ruskom jeziku.

U okviru ovog fonda Biblioteka baštini i legat Nataše i Mišela Bertea koji je Čačak dobio davne 1972. godine zahvaljujući saradnji koja je tada ostvarena sa gardom Tunonom u istočnoj Francuskoj.

– Prilikom boravka delegacije Čačka u Francuskoj, početkom 70-ih godina prošlog veka, dogovorena je saradnja, a knjige bračnog para Berte došle su u Čačak 1972. godine, ali su sa ostalm građom na stranim jezicima dugi niz decenija bile zaključane u depoima Gradske biblioteke ,,Vladislav Petković Dis”. Sada se i taj fond daje na uvid javnosti. On je u toku ove godine intenzivno obrađivan i možemo da kažemo da ulazi kao četvrti fond u fond legata, odnosno posebnih celina Biblioteke koji baštinimo i čuvamo zarad kulturnog značaja i očuvanja zavičajne baštine.

Novo Odeljenje strane knjige omogućiće svima da koriste fond koji je jedinstven u zapadnoj Srbiji, kaže direktor Gradske biblioteke Čačak i dodaje da će Odeljenje biti na raspolaganju i onima koji su zainteresovani za održavanje različitih radionica i edukativnih sadržaja na stranim jezicima.

– Pozivam sve zainteresovane da narednih dana posete ovo Odeljenje koje će omogućiti svma koji se interesuju za izučavanje sranih kultura i jezika, za učenje stranih jezika, za korišćenje literature na stranim jezicima, da koriste ovaj fond koji je trenutno najveći fond novijih naslova na strnim jezicima koji su stručno obrađeni. Sve što je potrebno je da budete članovi Gradske biblioteke Čačak i ovaj fond će vam biti na raspolaganju. Pored toga, Gradska biblioteka omogućava i prostor za soprovođenje edukativnih radionica kada su u pitanju strani jezici, čemu će ovo Odeljenje koje sutra otvaramo, najviše doprineti.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести