[rstr_selector]

Gradska biblioteka otvara Zavičajno odeljenje na jesen

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” je u martu ove godine korisnicima otvorila vrata novih prostorija u Sinđelićevoj 24 i može se reći da je preseljenje bio pravi potez, jer su i zaposleni i korisnici zadovoljni radom i funkcionisanjem biblioteke na novoj lokaciji.

– Nije bilo teško navići se na novu zgradu i značajno uvećan prostor s obzirom na gužve koje ovih dana imamo u Pozajmnim odeljenjima za odrasle i decu, a posebno u našoj čitaonici koja je klimatizovana pa iz tog razloga pogoduje studentima i srednjoškolcima, čak se traži i mesto više, kaže Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke.

Još jedan Dan otvorenih vrata na jesen

Radovi na nekadašnjem Domu vojske počeli su u maju 2017. i završeni su u martu 2019. godine kada je upriličeno svečano otvaranje biblioteke. Tada je organizovan i Dan otvorenih vrata kada je biblioteku posetilo preko 200 korisnika koji su imali priliku da obiđu celu zgradu i da vide prostorije koje nisu otvorene za javnost.

– Najfrekventniji delovi biblioteke poput Pozajmnog i Naučnog odeljenja i periodike dostupni su korisnicima, a u toku je sređivanje fonda i legata Zavičajnog odeljenja koji bi od jeseni trebalo da profunkcionišu u potpunosti. Verovatno ćemo tada ponovo organizovati Dan otvorenih vrata s obzirom da će još jedan deo biblioteke biti dostupan korisnicima, rekao je Trifunović.

Odeljenje strane knjige i Legat Branka V. Radičevića od naredne godine u Biblioteci

Rukovodstvo biblioteke ulaže dosta napora u opremanje nove zgrade i u unapređivanje svojih usluga. U toku je druga faza opremanja nove zgrade koja obuhvata nabavku novih stolica za Veliku salu biblioteke i opremanje Odeljenja za decu i mlade koje treba da bude osposobljeno za organizovanje edukativnih radionica i programa za decu i mlade.

– Kako bismo neprestano obogaćivali ono što biblioteka može da pruži svojim korisnicima, pored kvalitetnog knjižnog fonda i dobro poznatih programa, od naredne godine očekujemo otvaranje Odeljenja strane knjige i to će biti jedno od najvećih odeljenja u Srbiji po broju knjiga na stranim jezicima. Takođe, u planu je da krajem ove ili početkom naredne godine u biblioteku bude prenet Legat Branka V. Radičevića iz njegovog porodičnog stana, navodi Trifunović.

Ove godine bez Biblioteke na otvorenom na gradskoj plaži

Biblioteka na otvorenom koja je prošle godine funkcionisala na Moravi ove godine neće biti dostupna zbog poslova oko preseljenja i početka rada biblioteke u novoj zgradi.

– Da naši korisnici ne bi bili uskraćeni, mi smo otvorili dve nove otvorene biblioteke na ulazu u našu novu zgradu, pa svi koji su zainteresovani da uzmu knjigu ili da razmenjuju svoje knjige koje su pročitali to mogu da urade na još dva dodatna mesta pored već postojećih otvorenih biblioteka koje se nalaze u Bolnici, Sigurnoj kući Centra za socijalni rad, u Atomskoj banji Gornja Trepča i na još nekoliko lokacija, kaže Trifunović.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *