Gradsko veće Čačka prihvatilo program mera podrške poljoprivrednicima

Gradsko veće Čačka prihvatilo program mera podrške poljoprivrednicima

Očekuje se sutrašnja odluka Skupštine grada, kako bi već početkom maja bio raspisan konkurs

0

Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na području Grada Čačka za ovu godinu, izrađen je u skladu sa Zakonom koji predviđa da nadležni organ ima obavezu donošenja mera uz prethodnu saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Nakon što su navedeni koraci ispoštovani, Program je prihvaćen na današnjoj sednici Gradskog veća Čačka, kao i predlog Odluke o uslovima i načinu korišćenja podsticajnih sredstava u poljoprivredi.

– Što se tiče mera koje program sadrži, one su u većem delu slične kao one od prethodne godine, s tim što treba napomenuti nove za koje će moći da konkurišu poljoprivredni proizvođači sa teritorije Čačka. To su kupovina obradivog poljoprivrednog zemljišta za mlade proizvođače, koja nije postojala u prethodnom programu, zatim ponovno subvencionisanje kupovine traktora, kao i održivo upravljanje zemljištem kroz analizu poljoprivrednog zemljišta sa preporukom, rekao je Vladimir Gojgić, načelnik Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj.

Kriterijumi i visina sufinansiranja

Sam Program je pravni osnov za donošenje Odluke o uslovima i načinu korišćenja podsticajnih sredstava. Visina sufinansiranja je uglavnom za sve mere do 50 odsto od vrednosti investicije, ne računajući PDV, osim u slučaju kupovine obradivog zemljišta, kada se kreće do 80 odsto. Važno je podsetiti na obavezan uslov da poljoprivredni proizvođači, kao nosioci gazdinstava, moraju biti mlađi od četrdeset godina života i imati najmanje troje dece. Mere u organskoj proizvodnji se sufinansiraju u visini do 70 procenata od vrednosti investicije, dok je kupovina obradivog zemljišta za ostale poljoprivredne proizvođače podstaknuta iznosom do 30 odsto, bez poreza. Od grada se za podsticaje može dobiti iznos od najviše petsto hiljada dinara, a za kupovinu obradivog zemljišta do trista hiljada (izuzev u slučaju mladih poljoprivrednih proizvođača). Minimalna investicija sa kojom se može konkurisati je dvadeset hiljada dinara.

– Pomenuo bih da se u okviru jednog sektora, odnosno, mere, mogu kombinovati podmere, ali podsticaj ne može preći petsto hiljada. Takođe, mislim da je ove godine stav Ministarstva takav da država neće sufinansirati traktore, već će to biti zadatak lokalne samouprave. Razmatranje prijava se svakako realizuje pre onog na republičkom nivou, pa će tako biti i sa uplaćivanjem sredstava, ističe Gojgić.

Više ulaganja u organsku proizvodnju

S obzirom na to da prošle godine za organsku proizvodnju nije podnet nijedan zahtev, sada su iznosi podignuti na 70 odsto, kako bi se povećalo interesovanje eventualnih učesnika na konkursu. U 2018. je bilo ubedljivo najviše zainteresovanih za mašine, sisteme navodnjavanja i protivgradne mere.

Program i Odluka će se naći pred odbornicima na sutrašnjoj Sednici Skupštine grada, a raspisivanje konkursa očekuje se posle prvomajskih praznika. Pored zvanične stranice Grada Čačka, objaviće ga i „Čačanski glas“, tako da zainteresovani budu informisani o svim detaljima i uslovima predaje zahteva. Načelnik Uprave za lokalni ekonomski razvoj savetuje da to učine što pre, kako ne bi ostali bez sredstava.

POSTAVI ODGOVOR