Grejanje u Čačku neće pojeftiniti

Grejanje u Čačku neće pojeftiniti

0

Nova uredba Vlade Srbije o određivanju cene grejanja, kao i niža cena gasa koja će se primenjivati od oktobra, u novoj grejnoj sezoni će svakako izmeniti račune koje će građani plaćati za usluge grejanja.

Izvesno je da će od oktobra, individualna domaćisnstva dobijati nešto niže račune, a građani čiji su stanovi prikljčeni na daljinski sistem grejanja će plaćati cenu koju odrede njihove lokalne samouprave ili toplane.

Danko Ćalović, v.d. direktora čačanskog JKP za grejanje, govori o tome šta mogu da očekuju korisnici daljinskog grejanja u Čačku.

– Toplane su dužne da po utvrđenoj metodologij daju svoje ulazne parametre cene gasa i svega ostalog što čini cenu, a onda po samoj metodologoji se dobije rezultat i tada se dobije cena. Mi sada nemamo prostora za smanjenje cene grejanja iz razloga što je gas još uvek značajno skuplji nego što treba da bude da bi naše poslovanje bilo rentabilno. U ovom trenutku cena energenta gasa je takva da je potrebno poskupljenje, međutim ukoliko dođe do pojeftinjenja kako je najavio „Srbijagas“ onda bi ova cena bila ona koja bi pokrila troškove. Ukoliko bi došlo do većeg pojeftinjenja tada bismo mogli da smanjimo cenu, ukoliko cena gasa ostane na ovom nivou mi ćemo naplatom potraživanja iz ranijeg perioda, kao i uštedama na razlici u ceni mazuta, pokušati da održimo ovu cenu grejanja. Ukoliko gas bide koštao ispod 39 dinara, možemo razmišljati o smanjenju cene grejanja – rekao je Danko Ćalović.

POSTAVI ODGOVOR