Grnčarska radionica za decu u Narodnom muzeju

Grnčarska radionica za decu u Narodnom muzeju

0

U okviru manifestacije “Letnji dani kulture” Narodni muzej u Čačku je i ove godine, pripremio program namenjen deci u vidu radionica.

Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja, kaže da će polaznici imati prilike da se upoznaju i nauče veštine grnčarskog zanata:
– U okviru manifestacije, “Letnji dani kulture”, naš Narodni muzej Čačak je od 2006. godine organizator “Dečje letnje radionice”. Ove godine u periodu od 7. do 29. jula, u okviru osam dvočasovnih susreta svakog utorka i srede od 10 do 12 sati, učesnici radionice će biti upoznati sa grnčarskim zanatom, predmetima izrađenim od pečene zemlje iz zbirke muzeja i uz pomoć diplomiranog keramičara naučiti osnovne tehnike izrade predmeta od gline bez upotrebe grnčarskog kola. Etnolog će učesnike radionice upoznati sa tradicionalnom keramikom na našim prostorima i predmetima od keramike iz Etnološke zbirke muzeja, dok će u praktičnom delu na najstariji tradicionalan način izrađivati svoje keramičke posude. Mala umetnička dela koja nastaju u radionici, biće postavljena i predstavljena na izložbi radova u Galeriji Narodnog muzeja, u Čačku, u septembru ove godine. Kroz ovako zamišljenu radionicu želimo da povežemo kulturne sadržaje, u ovom slučaju tradicionalnu izradu predmeta od keramike sa umetničkom keramikom kroz učenje i izradu predmeta različitim tehnikama koje kombinuju tradicionalno i modernu. Namera nam je da poznamo mladu publiku sa programima muzeja na neformalan način. Autori i realizatori radionice su Ivana Ćirjaković, viši kustos etnolog i Danijela Golubović Zečević, diplomirani slikar keramičar – rekla je Delfina Rajić.

POSTAVI ODGOVOR