[rstr_selector]

Guča i okolna sela bez vode

Elektrosnabdevanje i vodosnabdevanje

Zbog požara koji se rano jutros dogodio u trafostanici u Puhovu, došlo je do prekida električne energije, pa je onemogućen rad pumpi u pumpnoj stanici u Puhovu, koje isporučuju vodu za Puhovo, Lis, Tijanje, Turicu, Guču i selo Guča, Belicu, Veles, Dragačicu, Rogaču, Rasovac i Vranjicu. Cisterna sa pijaćom vodom biće postavljena u Guči.

Radnici gučke Elektrodistribucije su uspeli da obezbede elektrosnabdevanje potrošačima, trenutno je samo Lis bez struje ali ubrzo će i taj deo Dragačeva dobiti električnu energiju.

Iz čačanskog „Vodovoda“ su saopštili da će se u skladu sa trenutnom isporukom vode sa sistema Rzav, koja je umanjena u odnosu na jučerašnji dan, kao i umanjenog priliva vode u akumulaciju Parmenac, od 11.00 do 23.00 časa vršiti isključenja vode za podsisteme Stančići i Paremanc. Sledeći podsistemi dobijaće raspoložive količine vode: Rošci, Vidova, Prijevor, Trbušani, Miokovci, Ljubić, Šebeci, Rakova, Prislonica, Gornja Trepča, Preljina, Mojsinje, Donja Trepča, Trnava, Kulinovci, Jezdina i deo Lozice. Količina isporučene vode vršiće se u okviru podsistema zavisno od situacije po visinskim zonama. Potrošači se mole da zbog izuzetno umanjene ispruke vode sa rzavskog vodosistema, krajnje racionalno koriste vodu, jer se situacija menja iz pčasa u čas.

U Gornjem Milanovcu će zbog planiranih radova na elektromreži od 10.00 do 13.00 časova bez struje biti deo Pranjana i to potrošači koji se snabdevaju sa trafostanica Gavrovići, Galovići i Beli Kamen.

Zbog restricika koje su na snazi u Gornjem Milanovcu, danas će dve vojne i jedna cisterna JKP-a saobraćati neseljem Grabovica, dok će drugim delovima grada koji nemaju vodu potrošači biti snabdeveni vodom iz cisterne JKP-a.
Takođe će jedna cisterna biće locirana na Gradskom trgu, a druga kod Norveške kuće.

Bioprognoza

Biometeorološke prilike danas mogu usloviti izvesne tegobe kod srčanih bolesnika. Očekuju se meteoropatske reakcije u vidu glavobolјe, nervoze i bolova u kostima i zglobovima. Neophodna je povećena pažnja svih učesnika u saobraćaju.

Hitna pomoć

Hitna pomoć u Čačku intervenisala je u toku prethodna 24 sata 42 puta na terenu, a 30 pacijenata lekari su pregledali u ordinaciji. U Gornjem Milanovcu evidentirano je 36 ambulantnih pregleda i devet kućnih poseta.

Policijska uprava

Prema podacima iz Policijske uprave, tokom vikenda u Moravičkom okrugu je evidentirano osam saobraćajnih nezgoda od kojih se pet dogodilo u Čačku, a po jedna u Gornjem Milanovcu, Ivanjici i Lučanima. Dva lica su zadobila teške telesne povrede, a šest osoba je prošlo sa lakšim povredama. Radarske kontrole za danas nisu planirane, ali se voazčima savetuje opreznija vožnja, kao i da zbog velikih vrućina izbegavaju putovanje od 10.00 do 17.00 časova.

Stanje na putevima

Saobraćaj je od jutros umerenog intenziteta i za sada nema vanrednih zastoja. Na naplatnim stanicama se prolazi bez zadržavanja, a i situacija na graničnim prelazima je mnogo bolja u odnosu na vikend sa povremeno većim brojem vozila na glavnim graničnim prelazima. Tokom dana može dolaziti do nešto dužeg zadržavanja i to pre svega na izlaznim terminalima ka Mađarskoj i Hrvatskoj zbog čega je i dalje bolje koristiti manje alternativne prelaze. Ukoliko putujete ka Crnoj Gori najduža su zadržavanja na graničnom prelazu Gostun gde do čekanja dolazi i zbog radova koji se izvode pre samog prelaza. Na ulazu u zemlju su najopterećeniji prelazi Gradina i Preševo, a na ostalim prelazima se beleže zadržavanja od 30 do 60 minuta.
Zbog radova na redovnom održavanju puta između Preljine i Mrčajevacaci, saobraćaj će se do 20. avgusta odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila. Isti režim vozače očekuje i na deonicama Takovo – Pranjani i Buk – Ušće.
Do 18. avgusta izvodiće se radovi na ispiranju kišne kanalizacije, na deonici Ljig – Takovo, u smeru Preljina – Beograd. Za saobraćaj je zatvorena preticajna saobraćajna traka, dok se saobraćaj odvija voznom trakom.
Obustava saobraćaja je i dalje na snazi na deonici Krčmar -Dibčibare, zbog radova koji će trajati do 1. oktobra, a obilazni put vodi preko Valjeva i Kaone. Prilaz Kopaoniku preko Jošaničke banje i dalje nije moguć, pa se koriste putevi preko Raške i Rudnice, odnosno Brusa i Brzeća.

Поделите вести