Hadži-Prodanova pećina se uskoro otvara za turiste

Hadži-Prodanova pećina se uskoro otvara za turiste

Očekuje se da početkom maja, nakon višemesečnih radova, ovaj prirodni i istorijski spomenik ponovo bude dostupan posetiocima

0

Renoviranje i adaptacija prirodnog spomenika Hadži-Prodanova pećina, započeti u oktobru prošle godine, trebalo bi da budu gotovi 30. aprila. Do ovog trenutka, završeni su svi građevinski i elektro radovi, pa se vrši podešavanje info tabli unutar same pećine. Preostalo je još dovršiti prilazne putanje, tako da se nadaju svečanom otvaranju početkom maja, priča Ivan Mojsilović, pomoćnik predsednika opštine Ivanjica za oblast infrastrukture i investicija.

Pećina se nalazi u dolini Rašćanske reke, na ulazu u naselje Raščići kod Ivanjice. Dobila je ime po Hadži-Prodanu Gligorijeviću, čuvenom Karađorđevom ustaniku, koji ju je tokom (Hadži Prodanove) bune 1814. godine koristio kao zbeg. Danas je ovo značajno paleolitsko arheološko nalazište sa složenom morfologijom, dva sprata i više bočnih kanala ukupne dužine 420 metara. Takođe je stanište velike kolonije slepih miševa, pri čemu su sve četiri prisutne vrste zaštićene.

Sačuvati jedinstveni lokalitet od bahatosti i provala

Zanimljivo je da je obližnji veliki kamenolom do sada bio najprepoznatljivija tačka na ovom putu, što će se svakako promeniti ponovnom aktivnošću pećine. Već duže vreme je zatvorena za javnost iz bezbednosnih razloga, ali i zbog ponašanja pojedinih sugrađana. Naime, dešavalo se da neko uđe u kasnim noćnim satima, odnese nakit i napravi oštećenja. Zbog toga su rešili da je osvetle, adekvatno opreme za posete, a ujedno izvrše sve mere obezbeđenja, ne bi li sačuvali unikat kojim se ovi prostori mogu ponositi.

– Prva stvar koju ćemo postaviti je video nadzor, koji će pratiti dešavanja unutar i ispred pećine. To je deo posla kojim će se baviti Turistička organizacija opštine Ivanjica. Trebalo bi da se obezbedi i lice koje će posetiocima otvarati pećinu, ispred koje inače postoji prostor gde će biti suvenirnica, ujedno sastavni deo obilaska Hadži-Prodanove pećine. Angažovano lice će se baviti obilaskom i zaštitom tog prostora, najavljuje Mojsilović.

Bezbednost i informativnost na prvom mestu

Trenutno postoje pristupne putanje urađene u vidu stepeništa, ali u planu su nova ulaganja u prilaze za autobuse i druga putnička vozila. Reč je o sledećoj fazi uređenja spoljašnjeg dela, koja bi olakšala pristup i obilazak lokaliteta, a nadovezaće se na do sada izvedene radove. Unutar same pećine, urađene su pristupne staze za turiste, sa pratećom ogradom koja će ih usmeravati tokom prolaska. Izvršena je LED rasveta posebnih detalja, kao i instaliranje protivpaničnog osvetljenja za slučaj nestanka električne energije. Osim toga, na samom izlasku su nova staza i već spomenuta suvenirnica, u kojoj će zainteresovani moći da dobiju sve potrebne informacije. Info table će sadržati bitne istorijske detalje, pojedinosti dosadašnjih i nagoveštaje daljih istraživanja.

Investitor je opština, ali će lokalitetom upravljati Turistička organizacija. Većina novih poduhvata usmerena je upravo ka poboljšanju ivanjičke turističke ponude, kako bi raznovrsnošću i bogatstvom zadovoljila sve buduće goste. Pored ovih, u Ivanjici se upravo završavaju radovi na dečjem vrtiću u naselju Crnjevo, čiji će prošireni kapaciteti omogućiti prijem oko sto dvadesetoro dece i otvaranje dvadesetak novih radnih mesta,najavljuje pomoćnik predsednika opštine Ivanjica.

POSTAVI ODGOVOR