Претрага
[rstr_selector]

Hadži Prodanova pećina uskoro u novom ruhu

Opština Ivanjica će početkom avgusta početi radove na renoviranju Hadži Prodanove pećine koja se nalazi pored puta Ivanjica-Guča.

Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine, kaže da su predviđeni radovi na uređenju pešačkih staza, dekorativnoj rasveti i na unutrašnjem i parternom uređenju pećine.

– Pored toga, biće izgrađena zaštitna ograda i suvenirnica u neposrednoj blizini samog ulaza u pećinu. Što se tiče planske dokumentacije i svih potrebnih dozvola, one će u međuvremenu biti kompletirane, tako da početak radova očekujemo krajem jula ili početkom avgusta. Pećina nikada do sada nije rekonstruisana ili adaptirana i zbog toga su nam potrebna kompletna planska dokumenta kako ne bismo narušili enterijer i lepote koje pećina poseduje, kaže Mitrović.

Lopovi odnosili pećinske ukrase

Prema njegovim rečima, pećina je do sada nekoliko puta bila na meti lopova koji su iz nje odnosili pećinske ukrase.

– Pećina je trenutno zatvorena, ali je nekoliko puta bila na meti lopova koji su odnosili pećinske ukrase. Takođe, bila je ugrožena čestim miniranjem u obližnjem kamenolomu, ali moram reći da se ne vide neka velika oštećenja u unutrašnjosti pećine, kaže naš sagovornik.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *