Hitna pomoć

Hitna pomoć

0

Kada su desetog ovog meseca načelnik Moravičkog upravnog okruga i direktor Doma zdravlja u Čačku medijima dostavili saopštenje koje su potpisali kao poverenici Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Lučanima, nekako mi se nametnulo pitanje: “Zašto?” Zašto se sakriše iza stranke i zašto se ne potpisaše funkcijama koje obavljaju. Valjda je logičnije da mi direktor jednog Doma zdravlja i načelnik celog okruga saopšte da ambulante nisu zatvorene nego da to učine neki politički potrčci. Časna reč, više je za verovati direktoru i načelniku nego poverenicima OO SNS Lučani. Još da su ga bar pismeno napisali, nego:

Poštovani,

U prilogu Vam dostavljamo saopštenje Povereništva OO SNS u Lučanima povodom širenja lažnih vesti o zatvaranju ambulanti na seoskom podtučju u opštini Lučani. Molimo da iso objavite u Vašim informaticnim emisijama obzirom da je ova netačna vest uznemirila javnost u većoj meri. Unapred zahvaljujemo. Poverenici OO SNS u Lučanima Slobodan Jolović i Aleksandar Pajović.“

E, sad, naravno da ću kao deo uznemirene javnosti da se pitam zašto me smiruju političari, a ne direktor Doma zdravlja i načelnik okruga. Oni u svom saopštenju kažu da je “potpuna laž i neistina da je bilo ko za to nadležan doneo odluku o zatvaranju ambulanti na seoskom području u opštini Lučani”  čime su me još više uznemirili. Znači da nam se oko ambulanti “muva” neko nenadležan i ko zna šta radi. Ali, u nastavku saopštenja situacija postaje sve teža I gora po već uznemirenu javnost: “SNS od direktora Doma zdravlja Lučani sa sedištem u Guči, Dr Gordane Gašević, zahteva odgovornost za organizaciju i unapređenje rada i poštovanje odluka nadležnih državnih i organa lokalne samouprave. SNS podseća da je pok. Dr Ljubo Popović proveo ceo radni vek u Domu zdravlja u Guči stižuću čezom u svako najudaljenije dragačevsko selo da leči bolesne.”

Dakle, partija, stranka, političari zahtevaju od jednog lekara i direktora zdravstvene ustanove da nešto uradi i pozivaju je na odgovornost. POLITIČARI!!! A onda nam već u sledećoj rečenici poručuju da će nas, sve sa čezama, vratiti u 20. vek zbog čega počeh da mislim da je svaki napredak u medicini nebitan jer je čaj od koprive univerzalan lek. Ili od nane. Svejedno. Tako su, dakle, Jolović i Pajović (razmišljam da li da sve pišem malim slovom) medijima pisali 10. aprila. A onda, prosvetljenje. Ili kriza identiteta, daleko bilo. Slobodan Jolović se juče oglasi kao načelnik Moravičkog upravnog okruga saopštenjem u kojem tvrdi da su ambulante zatvorene. O, ljudi moji! Evo, novog uznemirenja javnosti! Zatvorene ili nisu? Kome verovati: povereniku OO SNS Lučani ili načelniku okruga? Da li je on ista osoba kad se potpisuje kao poverenik, a neka druga kad se potpiše kao načelnik?

Bilo kako bilo, osoba pod istim imenom i prezimenom napisa juče sledeće: “Razmatrajući nastali problem rada ambulanti na seoskom području, koji je posebno izražen u opštini Lučani zatvaranjem šest ambulanti zbog nedovoljnog kadra jer je novim normativom Ministarstva zdravlja predviđeno smanjenje broja zaposlenih sa 131 na 87 radnika, među kojima i lekara opšte prakse koji su obavljali poslove zdravstvene zaštite u ambulantama na seoskom području, Savet Moravičkog upravnog okruga je jednoglasno doneo zaključak da se od Ministarstva zdravlja zatraži da u najkarćem roku sagleda nastali problem i obezbedi uslove kako bi se pružala osnovna zdravstvena zaštita stanovništva na seoskom području, ne samo na teritoriji ovog okruga. Savet okruga doneo je i poseban zaključak kojim se opštini Lučani preporučuje da sagleda opravdanost i potrebu formiranja dva Doma zdravlja umesto jednog, u Lučanima i Guči, ukoliko se proceceni da bi to bio deo rešenja, jer, očigledno nadležni ne prepoznaju postojeću organizaciju ove službe u ovoj opštini. Savet Moravičkog okruga zatražio je da nadležni iz resornog ministartva u najskorije vreme posete loklane samouprave sa teritorije okruga i na licu mesta sagledaju nastale probleme u radu zdravstvenih ustanova. Načelnik Moravičkog upravnog okruga Slobodan Jolović.”

Da li je dugogodišnja intencija Slobodana Jolovića da od Guče napravi opštinu sada dostigla svoj vrhunac? Da li izmeštanje ustanova, preduzeća i institucija iz Lučana u Guču ima upravo to za cilj? Da li je zaista potrebno da imamo dva direktora dva doma zdravlja u Dragačevu, duplu administraciju i sve što uz to ide? Praktično, ono što se da videti na terenu: Dragačevo već ima dva doma zdravlja, sedište je u Lučanima, a velika ambulanta u Guči i ka njoj gravitira i ovih šest spornih. Pri tom, nema duple administracije. Šta je onda cilj jučerašnje inicijative načelnika okruga i onoga što se naziva Savetom okruga? Pitam se da li i oni sami znaju. Jer, možda za koji dan stigne još neko oprečno saopštenje.

                                                                                               Uznemireni Dragačevac

POSTAVI ODGOVOR