Hitno potrebna pomoć za malog Davida iz Vrnjačke Banje

Hitno potrebna pomoć za malog Davida iz Vrnjačke Banje

Sve prognoze koje stižu sa više strana – Srbija, Turska, Grčka, Amerika su loše. Jedini pozitivan odgovor je dobijen od lekara sa Kube, koji mogu da primene određeni lek u kombinaciji sa hemioterapijom, ali uz njihov nadzor na kubanskoj klinici

0

Devetogodišnjem Davidu Radovanoviću iz Vrnjačke Banje, učeniku OŠ „Popinski borci“ u martu 2018. godine dijagnostikovan je tumor moždanog stabla, bez mogućnosti operacije. Na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu sprovedena je zračna terapija od marta do maja prošle godine, a nako toga David se odmah sutradan vratio u školu i živeo sasvim normalno.
U proteklom period obavljane su redovne kontrole, na tri do četiri meseca. Poslednja redovna kontrola je bila u aprilu 2019. godine i po rečima prof. Danice Grujičić, nalaz je stacionaran, a David je bio u dobrom opštem stanju.
Međutim, krajem maja ove godine primećeno je da neobično govori (kroz nos), a već nakon nekoliko dana David je počeo da pokazuje teškoće u kretanju i roditelji su ga hitno odveli na Klinički centar Srbije, gde je snimak skenerom pokazao da je došlo do uvećanja tumora. Davidovo stanje se još više pogoršava, sada leži bez mogućnosti samostalnog sedenja i hodanja, otežano govori, ima povremene grčeve u levoj ruci i nozi, povremeno i problem sa gutanjem. Istovremeno, sve prognoze koje stižu sa više strana – Srbija, Turska, Grčka, Amerika su loše. Jedini pozitivan odgovor je dobijen od lekara sa Kube, koji mogu da primene određeni lek u kombinaciji sa hemioterapijom, ali uz njihov nadzor na kubanskoj klinici, u periodu od oko 20 do 30 dana. Okvirni troškovi lečenja i boravka na Kubi za dete i jednog pratioca su, po njihovim rečima, od 10.000 do 15.000 evra. Za oba roditelja i dete, sa troškovima transporta, iznos bi verovatno bio i veći od 20.000 evra.
Svi koji žele da pomognu Davidu i njegovim roditeljima da što pre obezbede sredstava neophodna za put na Kubu i dalje lečenje, novac mogu uplatiti na dinarski račun 170-0010177696000-05 kod Unikredit banke ili devizni račun RS35170001017769600102.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR