[rstr_selector]

I pored lošeg vremena Hitna pomoć stiže na svaki poziv

Snežne padavine su prethodnih dana prilično otežavale kretanje vozila čačanske Hitne pomoći, ali lekari su i pored toga uspevali da stignu do svih pacijenata kojima je pomoć bila neophodna, rekla je doktorka Ana Cvetić, načelnica ove medicinske službe.

Prema njenim rečima, za pomoć su se prethodnih dana najviše javljali hronični bolesnici, naročito kardiološki i astmatičari, a bilo je i povreda prilikom padova na ulicama, na sreću bez ozbiljnijih posledica.

Oprezno po poledici, naročito preko pešačkih prelaza

– Kardiološkim pacijentima i astmatičarima ovo vreme ne pogoduje, tako da je bio povećan broj poziva sa njihove strane. Što se tiče srčanih pacijenata, ovo vreme dovodi do suženja krvnih sudova i anginoznih napada, dok kod astmatičara takođe dolazi do pogoršanja osnovne bolesti. Bilo je i povreda koje su posledica ovih vremenskih prilika, za sada imamo samo pojedinačne slučajeve, najčešće se radi o lakšim povredama, nagnječenjima, uganućima i iščašenjima. Moj savet je da srčani i hronični pacijenti ne izlaze bez preke potrebe u ranijim jutarnjim satima, već kasnije kad temperatura poraste. Savet je i oprez u saobraćaju, kao i oprezno kretanje po trotoarima zbog poledice, pogotovo starijim osobama. Neophodno je paziti i prilikom prelaska na pešačkim prelazima, jer su zebre vrlo klizave. Mi smo svakodnevno u kontaktu sa Centrom za vanredne situacije, ali za sada nismo imali potrebu za njihovom pomoći. Kretanje naših vozila jeste otežano, ali uspevamo da stižemo do svih pacijentata na teritoriji Čačka, kaže doktorka Cvetić.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *