[rstr_selector]

Igre oko hrasta i dalje traju

Odavno u Srbiji nekome nije pošlo za rukom da ismeje političare, kao što je to uradilo jedno drvo.

Jedan hrast na Savincu za kratko vreme postao je vruća tema u najvišim državnim krugovima, kojom su se opekli ministri zajedno sa svojim šefom.
Drvo se u toj ulozi našlo slučajno, jer je pre oko 600 godina niklo baš na trasi planova za budućnost raznih ministara i članova sadašnje Vlade.

Hrast zapis na Savincu na kratko je zaustavio radove putara na Koridoru 11, taman toliko da nam političari iznesu svoja maštovita rešenja oko njegovog spasenja, naročito oni koji za njega nisu ni bili nadležni.

Proteklih mesec dana srpska javnost bila je svedok direktnog prenosa grčevite borbe za spas hrasta na Savincu. Igra nalik onoj u bokserskom ringu, odigravala se, gde bi drugo, već u kabinetima Nemanjine ulice u Beogradu, daleko od Takova i brujanja azerbejdžanske mehanizacije. Najglasniji u davanju saveta za spasenje bio je ministar, inače miljenik medija upravo zbog svoje nečuvene maštovitosti, čija rešenja su bila taman takva da su našla mesto u većini štampanih glasila.

U jednoj drugoj disciplini nalik igri „gluvih telefona“, bili su građani i seljaci koji su javnosti direktno ispod hrasta iz sveg glasa dovikivali da se putari ne šale i da će poseći stablo staro nekoliko vekova – zaštitni simbol Savinca i Takova. A sve to vreme ministar je nadahnuto besedio i kao iz rukava prosipao najneverovatnija rešenja. Naravno stručna. Među njima bilo je i ono da će hrast, poput muškalte, presaditi na drugo mesto.

Onda se neko setio da je hrast mator, pa ako je mator, onda mora biti da je kriv i truo, pa se ministar dosetio i izmerio da je hrast satrulio 50 odsto.

Taman kada se očekivalo da će javnost čuti novu tragi-komičnu izjavu, u kabinetu u Nemanjinoj dogodio se nokaut – ili tačnije auto-nokaut. Neko je u jednoj rečenici spomenuo Koridor 11 i Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu. Tada su utihnule izjave iz ministarskog kabineta. Mediji su ostali uskraćeni za odgovor ko je radio pomeutu studiju i zašto se ona nije našla na javnoj raspravi.

Srpska javnost s nestrpljenjem i zebnjom očekuje prolazak auto-puta kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru koja je u širokom pojasu proglašena za prirodno i kulturno dobro od nacionalnog značaja. Ostaje da se vidi da li će srpska Sveta Gora proći kao savinački hrast. Miliša Nikolić, predsednik Saveta mesne zajednice Savinac, rekao je da se radovi oko hrasta odvijaju normalno, ali da pomaka u njegovom očuvanju ima jer su stručnjaci ovih dana posetili to mesto i obavljaju određena merenja i procene.

– Radovi oko hrasta se normalno odvijaju, a čujem da je ovih dana gore došla i ekipa stručnjaka sa Šumarskog fakulteta koji vrše neka merenja na osnovu koga će sačiniti projekat očuvanja hrasta. U pojedinim dokumentima postoji da je Savinac u sklopu Takova, kao istorijskog mesta, već pod zaštitom države. Nikome nije jasno zašto je hrast izuzet iz te priče – kaže Miliša Nikolić.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести