Претрага
[rstr_selector]

Ima li leka „slučaju Apoteka“?

Finansijski izveštaji o radu javnih preduzeća i ustanova već su izazvali burne reakcije udruženja građana „Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac“, naročito zaključak zamenice predsednika opštine kako je trošenje novca „racionalno i zakonito“. Nedugo zatim, viđenje situacije ponudili su predstavnici Dveri putem Informativne službe svoje opštinske organizacije. Njihova kritika skreće pažnju na izrazito zatvorenu, jednostranačku prirodu donošenja odluka nedostupnih običnom građaninu i zamaskiranih uobičajenim kritikovanjem prethodnog rukovodstva. Kao primer, uzimaju slučaj prodaje državne Apoteke i njenog trenutnog (ne)funkcionisanja.

U pitanju je takozvana Državna apoteka, čiji je osnivač zapravo opština. Zatvorena od 2017, bila je u velikim dugovima, sa vršiocem dužnosti direktora čiji je zamenik sada određen iz redova lekara opšte prakse, a ne farmaceuta. Prethodno je apoteka data u zakup privatnoj „Family Pharm“, koja je među svoje ogranke širom Srbije uvrstila i one u gornjomilanovačkim Domu zdravlja i bolnici, na Rudniku i u Pranjanima. Novi vlasnik je preuzeo gotovo sve radnike, ali ne i dug državne apoteke. Planirano je da se oni kroz reprogram vraćaju tokom naredne tri godine. Saopštenje, naslovljeno „Verovali ili ne!“, prenosimo u nastavku.

„Ovo je, zaista, za verovali ili ne! To je prvo što čoveku padne na pamet kada pročita šta izjavljuje Predsednik opštine povodom finansijskih izveštaja javnih preduzeća i ustanova.

Finansijski izveštaji i izveštaji o radu javnih preduzeća i ustanova, nakon „rešetanja“ na jednopartijskom Veću idu na usvajanje pred odbornike Skupštine opštine. Glasa se po nalogu stranke, većina je komotna. Potom dobijamo šture informacije na zvaničnom sajtu opštine i možda, ali ne mora, lepo upakovanu informaciju na lokalnim medijima. Obavezno sledi napad na prethodnu vlast, jer ona je kriva za sve. A na kraju idu zasluge i hvalospevi vrhovnom vođi.“

Šta se zapravo dešava sa Apotekom?

„Običnom građaninu nije dostupna informacija o ovim izveštajima ni na sajtu opštine, a ni na sajtovima javnih preduzeća i ustanova. Doduše u službenom glasniku ćete pročitati „da je na toj i toj sednici pod tom i tom tačkom dnevnog reda usvojen izveštaj te i te ustanove ili preduzeća“. Ali teksta izveštaja nema! To verovatno spada u poslovnu tajnu, kako nedavno reče jedan od v.d. direktora. Ali tu je predsednik opštine da se brine kako se sa našim novcem raspolagalo ranije, jer svi imamo pravo da to znamo.

A da li možemo da znamo kako se našim novcem raspolaže danas? Da li treba da čekamo da dođe nova vlast pa da se oni brinu o tome? Što nam predsednik sada ne bi dao odgovore na neka pitanja? Recimo u vezi Apoteke. Mislimo da je dužan da građanima razjasni ono što je sam izjavio nakon sednice Opštinskog veća.

Kako je moguće da je Apoteka prodata zbog dugova, a dugovi su ostali? Kako je moguće da su svi radnici preuzeti od strane novog vlasnika, a samo v.d. direktora je ostala na platnom spisku? Takođe, doktorka Ankica Andrijević, v.d. direktora, je izjavila da „Apoteka ne obavlja svoju delatnost od kraja 2017.“

Vršilac dužnosti direktora ustanove koja ne radi

„Dakle, imamo državnu ustanovu koja ne obavlja svoju delatnost i koja nema zaposlenih, ali ima direktora! I to, naravno, u statusu v.d. jer je to gotovo postalo pravilo. Pa, kome je ta gospođa direktor? Samoj sebi, očigledno. I šta je njen posao, ako sama izjavljuje da Apoteka ne obavlja svoju delatnost? Vraća dugove, reći ćete verovatno. Ali, iz izjave Predsednika da se zaključiti da te dugove vraća Opština i to, delom, iz budžeta. Zar tu administraciju vraćanja dugova ne može da obavlja neki opštinski činovnik? Zašto se, pored vraćanja dugova, mora još i v.d. direktorki isplaćivati lični dohodak, i to za očigledni nerad? Kolika je njena plata? Ko je isplaćuje, kada Apoteka ne radi i nema prihoda? Gde joj je kancelarija? I sve to treba da traje i naredne tri godine, dok se dugovi ne izmire! U v.d. stanju, verovatno. I hoće li nakon šest meseci raspisati konkurs za direktora ustanove koja ne radi i koja nema zaposlenih? Hajde i to čudo da vidimo!

Reče još Predsednik da će posle tri godine zatražiti od države da im omogući privremeno ukidanje rada Apoteke. Ukidanje rada Apoteke koja ne radi, koja i naredne tri godine neće raditi i koja nema zaposlenih! Privremeno! A, posle opet Jovo nanovo. Blago nama sa ovakvom vlašću i ovakvim „domaćinskim“ poslovanjem. Zašto, jednostavno, opština odmah ne zatraži ukidanje Apoteke i zvanično preuzme na sebe vraćanje dugova, što već očigledno radi? I da li stvarno misli da ovu v.d. direktoricu plaćamo još tri gopdine, a da pri tome nema ni ustanove, ni radnika ni prostorije? U šta ste se to gospodo upetljali? Ovo je dobar primer kako SNS u Gornjem Milanovcu uhlebljuje svoje poslušnike na račun građana, onih koji vredno rade i uredno plaćaju svoje obaveze prema državi“, stoji u saopštenju Dveri.

Drugog rešenja nije bilo, ali ni ovo nije srećno

Nebojša Stanković, predstavnik pokreta Dveri, dodatno komentarišući slučaj kaže kako je svima „zaparalo uši“ hvalisavo saopštenje predsednika opštine, u kome tvrdi da je problem ogromnih dugova rešen planiranim trogodišnjim reprogramom. Za to vreme će preduzeće bez zaposlenih i prostorija ipak imati v.d. direktora, koji će primati platu na teret poreznih obveznika opštine Gornji Milanovac. Pošto nisu deo lokalnog parlamenta, Dverima ne preostaje mogućnost da postave pitanja koja se sama od sebe nameću drugačije nego putem medija.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести