Inspektori traže povećanje plata zbog specifičnosti posla

Inspektori traže povećanje plata zbog specifičnosti posla

- Mi smo tražili da se inspektorima, osim osnovne plate, dodeli i korektivni koeficijent po osnovu specifičnosti radnog mesta, koji se odnosi na naš rad na terenu i rizike kojima smo svakodnevno izloženi, kaže predsednik Mreže inspektora Srbije

0

Mreža inspektora Srbije podnela je prošle godine zahtev da se u Zakonu o sistemu plata zaposlenih u jedinicama autonomne pokrajine i lokalne samouprave uvede pravo na korektivni koeficijent, odnosno da se inspektorima uveća plata u iznosu od 20 odsto, zbog specifičnosti posla koji obavljaju – kao što su rad na terenu i rizici kojima su izloženi na radnom mestu.

Primena zakona odložena za narednu godinu

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je prihvatilo taj zahtev, međutim prema rečima Dragomana Paunovića, predsednika Mreže inspektora Srbije, u međuvremenu je primena tog zakona odložena za početak naredne godine, a dodatni problem je to što Ministarstvo finansija ne daje zeleno svetlo da se inspektorima dodeli korektivni koeficijent.

– Zakon o platama zaposlenih u jedinicama autonomne pokrajine i lokalne samouprave omogućava plate pokrajinskim i lokalnim inspektorima, dok za republičke inspektore ovaj Zakon još uvek nije donet. Mi smo tražili da se inspektorima, osim osnovne plate, dodeli i korektivni koeficijent po osnovu specifičnosti radnog mesta, koji se odnosi na naš rad na terenu i rizike kojima smo svakodnevno izloženi. Obećano je da će taj zakon stupiti na snagu početkom ove godine, međutim, u poslednjem trenutku je doneta odluka da se to odloži za narednu godinu, kaže Paunović.

 Novi krug pregovora sa Ministarstvom finansija

– Obratili smo se Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave s namerom da se donese uredba koja bi omogućila da se inspektorima isplati korektivni koeficijent u toku ove godine. Urađen je nacrt te uredbe, pregovori su u toku, ali još uvek nismo dobili saglasnost Ministarstva finansija. Ministarstvo državne uprave neće odustati od našeg zahteva, već idu u novi krug pregovora sa Ministarstvom finansija, ali ne znamo kakav će biti ishod svega toga, kaže naš sagovornik.

Sistemski propust napravljen pre šest godina

Uredba po kojoj pokrajinski i lokalni inspektori sada primaju plate doneta je 2012. godine, kada je, po rečima Dragomana Paunovića, napravljen sistemski propust.

– Još 2012. godine napravljen je sistemski propust jer je taj korektivni koeficijent dodeljen onima kojima ne bi trebalo, kao što su na primer radnici na poslovima finansija koji nemaju terenski rad niti su izloženi bilo kakvim rizicima i opasnostima. Njima i komunalnoj policiji je dat taj koeficijent od 10 odsto, a niko ne zna kako se desilo da inspektori budu isključeni iz te priče. Gradovi koji su prepoznali tu grešku dali su svojim inspektorima veći koeficijent, a ta praksa zaživela je u Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i drugim gradovima, kaže Paunović.

POSTAVI ODGOVOR