[rstr_selector]

Ivanjica beleži privredni razvoj

Prema podacima Regionalne Privredne komore Užice, privreda ivanjičke opštine protekle godine zabeležila je bolje rezultate nego 2012. Izuzimajući grad Užice, opština Ivanjica ima najveći obim spoljnotrgovinske razmene i ostvaruje najveći suficit u regionu.

U odnosu na raniji period, premašeni su i rezultati u poljoprivrednoj proizvodnji, pa lider u regionu u proizvodnji maline više nije Arilje. Ivanjica je u samom vrhu i po ostvarenom turističkom prometu, kaže Mirjana Krdžić, iz Regionalne privredne komore Užice.

– Regionalna privredna komora Užice pokriva područje deset opština. Informacije o industrijskoj proizvodnji se obrađuju na regionalnom nivou i period u poslednjih deset godina pokazuje tendenciju kontinuiranog rasta. U prvih jedanaest meseci 2013. godine na području našeg regiona, obim je povećan u odnosu na period iz prethodne godine za pet procenata. Iako se podaci ne obrađuju po opštinama sudeći po strukturi privrede opštine Ivanjica, broju zaposlenih, ostvarenim rezultatima u spoljno trgovinskoj razmeni, opština Ivanjica mogla je u ovom periodu da ostvari samo nadprosečne rezultate. Nakon obrade informacije iz finansijskih izveštaja za 2013. godinu, komora će imati preciznije podatke o ostvarenim rezultatima u svim privrednim granama, pa i u industriji.

Kada analiziramo rezultate ostvarene u spoljno trgovinskoj razmeni može se istaći da izuzimajući grad Užice koji ima dominantno učešće u spoljno trgovinskoj razmeni regiona, opština Ivanjica ima najveći obim razmene i ostvario je najveći suficit u regionu. Za prvih jedanaest meseci privreda opštine Ivanjica ostvarila je skoro 82 miliona dolara spoljno trgovinske razmene što u odnosu na isti period od prošle godine čini povećenje od 11 %. Izvezene robe u vrednosti od 53,5 milona dolara, a uvezene robe u vrednosti od 28,5 miliona dolara. U ovom periodu izvoz je povećan u odnosu na 2012. godinu za 17 %, a uvoz za 1,7 ostvaren je značajan suficit spoljno trgovinske razmene od 25 miliona dolara što u odnosu na prošlu godinu predstavlja povećanje od skoro 40 %. Najzaslužniji za ovako uspešan rezultat su preduzeća i najveći izvoznici ove opštine, a to su: “Proleter Ivanjica”, ”Špik Iverica”, “Matis Javor”, “Baltiks “, “Flora”, “Drvo Promet” i “Tis”. U poljoprivredi su takođe ostvareni značajni rezultati. Klimatski uslovi su uticali na dobre rezultate u ovoj godini. Podaci o radnim usevima to i potvrđuju. Opština Ivanjica je na području regiona lider u proizvodnji maline jer prinos u ovoj opštini od 10 241 tone čine preko 30 % ukupnog roda regiona. Ovaj prinos je znatno veći od prošlogodišnjeg koji je od 2012. godine iznosio 8 600 tona i znatno je veći od susedne opštine Arilje koja je nekada važila za lidera. Sada se na području opštine Ivanjica proizvodi skoro 40 % više ovog voća, nego što je to u susednoj opštini Arilje. Podaci o kasnim usevima jabuka, šljiva, krompir nisu još zvanično objavljeni ali se očekuju znatno bolji rezultati od prošlogodišnjih – rekla je Mirjana Krdžić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести