Ivanjica i dalje bez vode

Ivanjica i dalje bez vode

Radnici danonoćno čiste mulj i talog iz sistema vodosnabdevanja a posao sanacije kvara otežavaju problemi na koje u hodu nailaze. Stanovnicima Ivanjice voda je za sada obezbeđena iz 24 rezervoara pristigla kao pomoć iz drugih opština i raspoređena na više punktova

0
Ilustracija

Cela teritorija Ivanjice je već sedam dana bez pijaće vode zbog kvara koji je nastao na glavnom magistralnom cevovodu prilikom nedavnog izlivanja Moravice. Vladimir Bojanović, direktor ivanjičkog Komunalnog preduzeća, kaže da zbog visokog vodostaja i velike količine mulja radnici nekoliko dana nisu mogli da otkriju mesto kvara.

– Od utorka imamo problem jer je Moravica napravila katastrofu uz svoj vodotok, a 70 posto sirove vode kojom se Ivanjica snabdeva dolazi upravo iz te reke. Najveći kvar se desio baš na vodu gde je naš vodozahvat i gde su magistralne cevi. U jednom momentu smo uspeli da rešimo jedan deo koji je bio vidljiv, ali zbog velike vode nismo mogli da pristupimo samom magistralnom cevovodu, tako da smo tek u petak počeli da radimo. Radnici su danonoćno radili i očistili su preko 2 metra mulja, taloga i svega što je ušlo u sistem vodosnabdevanja i magistralni cevovod. Stigli smo do naselja Međurečje i očistili 11 muljnih ispusta, ali u hodu nailazimo na dodatne kvarove koje moramo da rešavamo. Ostalo nam je da očistimo još pet muljnih ispusta koji se nalaze na kritičnim tačkama i ja se nadam kada i njih budemo sanirali da nećemo imati problema, ali ne mogu sa sigurnošću da kažem kada će to biti. Uslovi su stabilniji i nadam se da ćemo ovo rešiti u skorije vreme, navodi Bojanović.

Pomoć stiže od susednih opština

– Dobili smo pomoć od Vojske Srbije, najpre su nam dopremljene dve cisterne, a danas još dve. Zahvalio bih se kolegama iz Čajtine, Užica, Nove Varoši i Gornjeg Milanovca jer su nam mnogo pomogli. Užice nam je dalo sedam njihovih rezervoara koje su oni koristili kada su imali kritične situacije sa vodosnabdevanjem, a Crveni krst nam je dao 15 rezervoara. Dobili smo i jedan rezervoar od privatnog preduzeća koje je bilo poplavljeno, tako da imamo 24 rezervoara na više punktova. Najvažnije je da što pre dostavimo do građana barem tehničku vodu, jer dok se ne urade svi laboratorijski testovi, mi ćemo svakako i koristiti tehničku vodu.

POSTAVI ODGOVOR