Ivanjica spremna za protivgradnu sezonu

Ivanjica spremna za protivgradnu sezonu

Nabavljen je dovoljan broj protivgradnih raketa, sve je u pripravnosti za zaštitu od nepogoda

0

Svake godine, Ivanjica ima ozbiljne probleme sa čestim vremenskim nepogodama i velikim gradnim padavinama na svojoj teritoriji. Opština raspolaže sa dvadeset četiri stanice, od kojih dve nisu u upotrebi, kao i četrdeset četiri protivgradna strelca za spomenute dvadeset dve aktivne stanice. Do sada su savesno i odgovorno nabavljali rakete, kupovali neophodnu opremu i vršili isplatu zaposlenih strelaca.

– Juče je potpisan ugovor o nabavci sto četrdeset osam novih protivgradnih raketa, za koje je opština Ivanjica namenila pet miliona dinara. Cena svake pojedinačne rakete je 33.600 dinara sa uračunatim PDV-om. Nadamo se da nećemo morati mnogo da ih koristimo, ali navešću vam samo podatak da je prošle godine 5. maja u Ivanjici za nekih četrdesetak minuta ispaljeno devedeset devet raketa sa četrnaest protivgradnih stanica. Tom prilikom smo imali nezapamćene padavine od 38 litara po metru kvadratnom, za samo dvadeset sedam-osam minuta. Srećom, tada smo se takođe na vreme snabdeli za celu sezonu, kaže Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine Ivanjica.

Prevencija na prvom mestu

Transport raketa se obavlja nevezano za opštinu Ivanjica. Iz fabrike koja je dobila javnu nabavku, rakete putuju do protivgradnog centra u Sjenici, koji ih zatim sa obučenim ljudima i specijalnim vozilima dostavlja na teren. Ukoliko se desi da bude velikih padavina i da se potroše sve rakete, biće sasvim dovoljno vremena, kako navode, da se raspiše javna nabavka. U svakom slučaju, ne sme se dozvoliti da Ivanjica ostane bez raketa.

– Devedeset posto ovdašnjeg naroda živi od poljoprivrede, ali ne štitimo samo nju, već i objekte, automobile, kompletnu letinu. Takvo smo područje da nas nijedne godine grad ne zaobilazi, pa se uvek na vreme spremamo, ne da saniramo štetu nastalu od nevremena, već sprečimo da nevreme uopšte napravi štetu, zaključak je zamenika predsednika opštine.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR