Ivanjica već tri dana bez vode za piće

Ivanjica već tri dana bez vode za piće

Po rečima dr Dramićanina, u situaciji kada u području koje je zahvaćeno poplavama nema vode za piće, uvek postoji rizik od crevnih zaraznih bolesti

0
Foto: Dr Milorad Dramićanin

Zbog obilnih padavina i poplava u Ivanjici je proglašena vanredna situacija. Nabujala Moravica je odnela deo magistralnog puta između Arilja i Ivanjice, pokrenuta su brojna klizišta, a cela opština je već tri dana bez pijaće vode, kaže dr Milorad Dramićanin, epidemiolog u ivanjičkom Domu zdravlja.

Foto: Dr Milorad Dramićanin

– Ovo su nezapamćene poplave. Ivanjica je odsečena od Čačka i Arilja, veliko klizište je u klisuri. Podgolijska sela su sva odsečena, jer je glavni put Međurečje – Bele vode Kumanica neprohodan, svi manji mostovi na Moravici i Nošnici su odneti, ima dosta odrona koji ne mogu lako da se saniraju, tako da imamo pojedina sela do kojih nikako ne može da se dođe, a ima starijih i bolesnih ljudi kojima trebaju lekovi. Mislim da lokalna samouprava nema resurse da sama reši ove probleme. Ivanjica je već tri dana bez pijaće vode jer se u Kumanici nalazi glavni vodozahvat za vodosnabdevanje. Najverovatnije da vode neće biti još nekoliko dana jer se ne može prići vodozahvatu da bi se regulisao dovod vode na postrojenju za preradu vode tako da je stanje katastrofalno, navodi dr Dramićanin.

Foto: Dr Milorad Dramićanin
Bujične reke i dalje nadolaze, voda odnosi malinjake

Brojni privredni objekti potpuno su uništeni, kuće su pod vodom, a bez pomoći sa strane ivanjičani nisu u stanju da reše ovaj problem, dodaje on.

– U Međurečju ima dosta privrednih objekata koji su potpuno uništeni, preko stotine kubika trupaca i dasaka je odnela Moravica. Mnoga postrojenja su pod vodom, kuće su poplavljene, a voda se i dalje ne povlači. Manje rečice koje su bujične i dalje nailaze i bez pomoći Vlade i nekih većih firmi mi u Ivanjici to ne možemo da rešimo. Malinjaci koji su stigli za berbu u dolini Moravice i Nošnice su potpuno odneti. Ista je situacija i sa kompletnim zemljištem, tako da su štete enormne.

Foto: Dr Milorad Dramićanin
Cisterne sa pijaćom vodom postavljene na više lokacija

Po rečima dr Dramićanina, u situaciji kada u području koje je zahvaćeno poplavama nema vode za piće, uvek postoji rizik od crevnih zaraznih bolesti.

– U obavezi smo da Zavodu za javno zdravlje u Čačku svakog dana šaljemo izveštaj o epidemiološkom stanju u našoj opštini koje se odnosi na crevne zarazne bolesti. Građani se vodom snabdevaju iz cisterni sa pijaćom vodom koje su postavljene na više lokacija. Moja preporuka je da onog trenutka kada voda dođe u sistem za vodosnabdevanje, građani prvih 24 sata vodu ne piju, nego da puste slavine da se prva količina vode koja se nalazi u tim cevima ispusti i otekne, jer postoji rizik od crevnih zaraznih bolesti. Ako se voda odmah koristi uvek je opasna za zdravlje i moj savet je da otvore slavine i da nekoliko sati ta voda otiče kako bi eventualne nečistoće koje se nalaze u cevima otišle da ne bi došlo do zaražavanja ljudi, navodi dr Milorad Dramićanin.

POSTAVI ODGOVOR