Ivanjica: Velike štete od grada na usevima i seoskim putevima

Ivanjica: Velike štete od grada na usevima i seoskim putevima

Juče je pala velika količina grada u selima Šarenik, Močioci, Brezova i u delu Katića. Bujične vode su oštetile skoro sve nekategorisane seoske puteve na teritorijama mesnih zajednica koje su najviše bile pogođene nevremenom

0

Područje Ivanjice je već dva dana pod uticajem jakih padavina praćenih gradom pa je, prema rečima Momčila Mitrovića, zamenika predsednika opštine, u protekli 48 sati ispaljeno oko 100 protivgradnih raketa. Mitrović ističe da je nevreme zahvatilo gotovo sve mesne zajednice na teritoriji ove opštine i stvorilo velike štete poljoprivredi i seoskim putevima, a manje i objektima.
– Proteklih godina nevreme nam se dešavalo u jednoj, dve ili tri mesne zajednice, međutim u protekla dva dana imali smo nevreme na teritoriji cele opštine. Reagovali smo blagovremeno, protivgradni strelci su bili na svojim pozicijama i ispaljeno je preko 100 raketa. Juče je pala velika količina grada u selima Šarenik, Močioci, Brezova i u delu Katića. Bujične vode su oštetile skoro sve nekategorisane seoske puteve na teritorijama mesnih zajednica koje su najviše bile pogođene nevremenom. Mašine su na terenu i pokušavamo da saniramo štetu što je najbrže moguće. Malina je pred berbom i pitanje je koliko će ovo finansijski da se odrazi na naše građane, a to ćemo videti kada se procene štete završe. Golijska sela su gotovo dva dana bila bez struje, zbog jakog vetra koji je duvao.

Nevreme je najavljeno i narednih dana, pa će službe biti u pripravnosti, najavljuje Mitrović.
– Bićemo i dalje u pripravnosti, ali je najbitnije da ne bude nekog velikog grada i da ne dođe do veće materijalne štete na objektima, automobilima i usevima. Opštinske komisije za procenu štete nisu na terenu s obzirom na to da nismo imali zvanične prijave meštana, jer je veći deo njih osigurao malinjake, tako da su predstavnici osiguravajućih kuća na terenu i rade procenu štete. To je informacija koju imamo iz mesnih zajednica. Da li će naplatiti osiguranje ili ne, to je manje je bitno, ali mislim da će se ovo odraziti na rod maline, kupine i ostalih kultura od kojih ljudi žive na teritoriji Ivanjice.

Opredeljena dodatna sredstva za nabavku novih raketa

U toku jučerašnjeg dana dve protivgradne stanice su ostale bez raketa, kaže Mitrović i dodaje da su rebalansom opštinskog budžeta opredeljena dodatna sredstva za nabavku novih raketa.
– Pred početak protivgradne sezone lokalna samouprava je obezbedila dovoljan broj raketa, barem prema proceni radarskog centra Sjenica. Popunjene su nam sve stanice, s tim što moram da kažem da su tokom jučerašnjeg dejstvovanja dve ostale bez raketa, ali da su danas ponovo popunjene. Imamo još raketa u magacinu, dobićemo i pomoć od države, očekujemo oko 50 ili 60 raketa. Na poslednjoj sednici Skupštine opštine uradili smo rebalans budžeta tako da smo opredelili 3,5 miliona za kupovinu još 100 protivgradnih raketa, rekao je Mitrović.

POSTAVI ODGOVOR