Iz sveta „Čigre“: Održan prvi srpski festival slikovnica

Iz sveta „Čigre“: Održan prvi srpski festival slikovnica

Požega ugostila dečije ilustratore, izdavače, autore, bibliotekare, vaspitače iz Srbije i goste iz Hrvatske. Program festivala je bio namenjen najmlađima, ali i roditeljima i stručnoj javnosti u čijem fokusu su slikovnice

0

U Požegi je od 6. do 8. oktobra održan prvi srpski festival slikovnica, pod nazivom „Čigra“. U okviru festivala održan je okrugli sto na temu „Kako rastu slikovnice“, kojem su prisustvovali autori, ilustratori, izdavači i bibliotekari iz naše zemlje i Hrvatske. Osim okruglog stola, festival je obilovao i pratećim programima kao što su lutkarska predstava, potraga za slikovnicama, gostovanja u vrtićima i u biblioteci.
Autorka projekta i direktorka požeške Narodne biblioteke, Daniela Skoković, kaže da teme koje su obrađivane na okruglom stolu i odziv učesnika ukazuju na značaj jednog ovakvog festivala.

– Na okruglom stolu smo okupili predstavnike stručne javnosti koji se bave slikovnicom u svom svakodnevnom poslu. Bili su prisutni autori i ilustratori, a imali smo čast da učestvuju i dve najveće izdavačke kuće iz naše zemlje – „Pčelica“ iz Čačka i „Kreativni centar“ iz Beograda. Učestvovali su i bibliotekari iz Novog Sada, Čačka, Kraljeva i Užica. Značajno je reći da smo na okruglom stolu otvorili mnoga pitanja. Čak nije bilo dovoljno vremena za sve ideje koje smo imali i to ukazuje na činjenicu da ovaj festival započinje jedan važan i odgovoran posao, rekla je Skoković.

Ona naglašava da našem izdavaštvu dečije književnosti nedostaju problemske slikovnice i taktilne slikovnice za slabovidu decu, odnosno za decu sa specijalnim potrebama.

– Iz svega toga je proistekla ideja da se sledeći skup bavi problemskim slikovnicama. One govore o temama kao što su strah, razvod roditelja i mnogobrojne situacije sa kojima se deca u najmlađem uzrastu suočavaju. Cilj nam je da na taj način uz slikovnice deci pomognemo da prevazilaze takve situacije, rekla je Skoković.

Festival ugostio autore iz Hrvatske

– Sličan festval održava se u Hrvatskoj pod nazivom „Ovce u kutiji“, a po svom karakteru postao je međunarodni. Tim pre je okrugli sto bio pravo mesto za razmenu iskustava sa hrvatskim kolegama koji rade na problemskim slikovnicama, rekla je Skoković. Gosti prvog srpskog festivala slikovnica bili su književnica Ana Đokić, koja je nagrađena za najbolju hrvatsku slikovnicu „Ovca u kutiji“, Dubravka Pađen Farkaš, direktorka Gradske i univerzitetske biblioteke Osijek i Dražen Jerevuk, jedan od nagrađivanijih ilustratora u Hrvatskoj.

gosti-iz-hrvatske
Važnost komercijalnog efekta

– Kroz razgovor na okruglom stolu shvatili smo da izdavači moraju da vode računa i o komercijalnom efektu. Predlog ostalih učesnika okruglog stola, koji se takođe bave decom i književnošću, a tu pre svega mislim na vaspitače, roditelje i bibliotekare, je potreba da izdavači u nekim edicijama nađu mesta i za slikovnice koje će imati jedan umetnički pristup, kako kroz ilustraciju, tako i kroz tekst. Naravno, te slikovnice nikada nisu jeftine i u tome jeste problem. Mora se naći način da se isplati i autor i ilustrator, a i oprema knjiga mora da bude malo kvalitetnija od one koja se danas stavlja na tržište, rekla je Skoković.

Slikovnice kao sredstvo kreativnog prevazilaženja problema

– Zajednički zaključak je da izdavači jednim delom rade na poboljšanju kvaliteta slikovnica i da se posebno posvete problemskim slikovnicama koje govore o temama koje nisu uopšte jednostavne, ali koje na jedan umetnički način mogu da pomognu i deci i roditeljima da ih prevaziđu. Nadamo se da ćemo kroz neki zajednički rad uspeti da pokrenemo to pitanje. Prva prilika za to je već na predstojećem Sajmu knjiga koji će od 23. do 30. oktobra biti održan u Beogradu. Dogovorili smo se da na Sajmu knjiga, u okviru dečije scene, napravimo tribinu na kojoj ćemo govoriti o slikovnicama i predstaviti naš festival, zaključila je Daniela Skoković.

slikovnice

POSTAVI ODGOVOR