Izgradnja vodosistema ka Međuvršju skup poduhvat

Izgradnja vodosistema ka Međuvršju skup poduhvat

- Zbog velikog prostora koje zahvata i izuzetno velikih sredstava koje iziskuje, vodovod za mesne zajednice Beljina, Pridvorica, Parmenac, Riđage, Pakovraće i Međuvršje mogao bi da bude završen u narednih par godina, kaže Božidar Gavrilović, tehnički direktor čačanskog „Vodovoda“

0

Javno komunalno preduzeće „Vodovod“ iz Čačka nedavno je pobedilo na tenderu za izgradnju dela napojnog magistralnog cevovoda za mesne zajednice Beljina, Pridvorica, Parmenac, Riđage, Pakovraće i Međuvršje. Iako se završetak izgradnje vodovoda za ova naselja odavno očekivao, Božidar Gavrilović, tehnički direktor „Vodovoda“, smatra da će rzavska voda do ovih mesta stići tek za nekoliko godina.

– Posle izgradnje cevovoda ili istovremeno, ako bi bilo nekih donacija, u sve te rezervoare treba ugraditi pumpe, dakle mašinsku i elektro opremu, a to znači i dovesti struju odgovarajućeg nivoa. Prepumpavanje je neophodno jer će ova voda praktično ići do vrha Jelice. To je izuzetno skupa investicija i u startu se znalo da je procenjena vrednost svih radova milion evra. Na žalost, priliv sredstava je takav da investitori ne mogu da izdvoje značajnija sredstva za izgradnju ovog podsistema, kaže Gavrilović.

Projekat predviđa 30 kilometara cevovoda

Tehnički direktor „Vodovoda“ podseća da su u okviru izgradnje ovog vodosistema do sada izgrađeni rezervoari, a da je u toku faza izgradnje magistralnih cevovoda.

– Ukupna dužina svih magistralnih i distributivnih cevovoda koji idu ka pojedinim delovima pomenutih naselja, po projektu je skoro 30 kilometara. I dalje ostajemo kod toga da ovde ima još mnogo da se uradi. Radi se o veoma velikom prostoru tako da je potpuno realno da na ovom podsistemu sa Rzava ima još mnogo posla koji će biti završen u narednih par godina. Investitori celog projekta su grad Čačak i sve ove mesne zajednice do kojih voda treba da stigne, a sredstva su ogromna i oni ne mogu sve odjednom da finansiraju, rekao je Gavrilović.

POSTAVI ODGOVOR