[rstr_selector]
Foto: Dženarika Info

Izlivanje reka u čačanskom kraju pričinilo štetu putevima i njivama – stanje nije alarmantno

Obilne padavine u prethodnih nekoliko dana uslovile su izlivanje velikog broja reka, zbog čega je u pojedinim krajevima Srbije uvedena vanredna situacija.

Na teritoriji Čačka nije bilo većih problema, osim u Atenici, u naselju Obrež zbog izlivanja kanala pored puta, kaže Bratislav Zečević, načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije. Po njegovim rečima, juče su se izlivale reke II reda koje su nanele štetu putnoj infrastrukturi i poljoprivrednom zemljištu.

– Što se tiče vodotokova I i II reda, za sada nemamo izlivanja. Nivoi vodostaja na rekama su u blagom porastu. Za Zapadnu Moravu to je i očekivano. Znamo da je uvedena vanredna odbrana od poplava na reci Bjelici, pa smo i očekivali ovaj veći priliv. Što se tiče vodotokova II reda, tokom jučerašnjeg dana je bilo izlivanja, ali nije bilo ugroženih domaćinstava, odnosno stambenih objekata. Jedino je u Atenici, u naselju Obrež, bilo ugroženo jedno domaćinstvo, odnosno tri objekta, ali ne od izlivanja vodotoka već od kanala pored puta. Zahvaljujući prisebnosti porodice koja je sama izvršila odbranu od poplave, tri kuće su spašene.

Najveći problem je predstavljala obilna kiša koja je pala u veoma kratkom roku, ali stanje nije bilo alarmantno u odnosu na naše okruženje u kome je proglašena vanredna situacija u pojedinim opštinama i gradovima.

– Najveću štetu izlivanja su pričinila putnoj infrastrukturi i poljoprivrednim površinama, ali to je nešto što smo očekivali. Bilo je i zagušenja  i izlivanja i u mesnoj zajednici Katrga, ali opet napominjem to smo očekivali. Stanje nije bilo alarmantno, odnosno nije bilo potrebe za proglašavanjem vanredne situacije. Reka Botunja se izlila na magistralnom putu Čačak-Kraljevo, gde je bilo zastoja u saobraćaju, a vatrogasci spasioci su imali jedno crpljenje. Zahvalio bih se svim komunalnim preduzećima koja su nam juče pomogla, naročito preduzeću ,,Komunalac” koje je dalo sve od sebe da sa dve cisterne saniramo posledice elementarne nepogode u Ulici 5.

Vodostaji reka u čačanskom kraju se redovno prate i sve nadležne ekipe su u pripravnosti, a za sada razloga za zabrinutost nema, rekao je Zečević.

– Sve ekipe su na terenu i pratimo nivoe reka. Čemernica, Kamenica, Zapadna Morava i Dičina su vodotokovi I reda nad kojima nadzor vrši JP ,,Srbijavode” koje nas izveštava o merama odbrane od poplava koje eventualno planira da preduzme. A što se tiče vodotokova II reda, njih prati lokalna samouprava, zajedno sa predsednicima saveta mesnih zajednica na celoj teritoriji Grada Čačka. Trenutno nema najava većih izlivanja i nema mesta panici. To je ono što je najbitnije u ovom trenutku. Pozvao bih meštane da makar očiste kanale ispred svojih kuća, naročito na seoskom području, kako bi nam na taj način pomogli.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Изложба шешира у Галерији Етнолошког музеја

22.02.2024
Вести | Одабране вести

Данас почиње 45. Међународни сајам туризма

22.02.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт Јелене Гавриловић у Чачку

22.02.2024