[rstr_selector]
Foto: Umetnička glarija Nadežda Petrović

Изложба дела Надежде Петровић отворена у Народном музеју Србије

После ликовно-документарне изложбе у Галерији РТС-а која нас је крајем прошле увела у 2023. годину када обележавамо јубилеј – 150 година од рођења Надежди Петровић,14. фебруара је у атријуму Народног музеја Србије у Београду свечано отворена изложба „Надежда Петровић. Модерност и нација“.

У питању је репрезентативна изложба на којој су у великој изложбеној сали представљена дела из сва четири периода Надеждиног сликарства која осликавају Надеждино смело прихватање и развој колористичког експресионизма и допринос српском импресионизму. Аутори изложбе проф. др Лидија Мереник и проф. др Игор Борозан, уз подршку Евгеније Блануше, музејске саветнице и Јасмине Цукић, кустоскиње, пружили су студијске увиде у ликовни опус Надежде Петровић. Дела су представљена кроз хронолошко-тематске целине.

У Чачку ће изложба бити отворена на дан Надеждиног рођења

Како би стваралаштво Надежде Петровић било представљено на целовит и свеобухватан начин, уз дела која припадају Народном музеју Србије, изложена су и дела из Музеја савремене уметности у Београду, Уметничке галерије „Надежда Петровић” у Чачку, Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске у Новом Саду.

Изложбу „Надежда Петровић. Модерност и нација” публика ће у Народном музеју моћи да посети до 15. априла. Након тога изложба ће кренути на вишемесечно гостовање. Најпреће бити представљена у Галерији „Божидар Јакац” у Костањевици на Крки, а затим у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци, Уметничкој  галерији „Надежда Петровић” у Чачку и у Галерији савремене ликовне уметности у Нишу. У Чачку ће изложба бити отворена на дан Надеждиног рођења – 11. октобра 2023. године.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Изложба шешира у Галерији Етнолошког музеја

22.02.2024
Вести | Одабране вести

Данас почиње 45. Међународни сајам туризма

22.02.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт Јелене Гавриловић у Чачку

22.02.2024