Претрага
[rstr_selector]

Изложба „Додиром кроз стваралаштво Надежде Петровић” у Музеју Херцеговине

Кроз ову изложбу први пут су у Требињу представљена дела Надежде Петровић, а кроз додатни садржај први пут су и прилагођена слепим и слабовидим лицима.

Уметничка галерија „Надежда Петровић” гостује у Требињу са изложбом „Додиром кроз стваралаштво Надежде Петровић” која jе, у оквиру „Видовданских свечаности“”отворена у Музеју Херцеговине у Требињу у петак 28. јуна.

Изложба је уприличена као наставак сарадње Уметничке галерије „Надежда Петровић” са Музејом Херцеговине и Музејом савремене умјетности Републике Српске из Бања Луке. Кроз ову изложбу први пут су у Требињу представљена дела Надежде Петровић, а кроз додатни садржај први пут су и прилагођена слепим и слабовидим лицима.

У оквиру изложбе налазе се посебно адаптиране и прилагођене тактилне репродукције за неколико уметничких дела из Спомен-собе Галерије Надежде Петровић. Реч је о делима: ,,Баварац са шеширом”, ,„Море”, ,,Призренка” и ,,Грачаница”.  Осим четири прилагођене слике, изложена је и реплика Мештровићеве бисте Надежде Петровић настале по моделу њеног споменика који се налази у Чачку а чију су модел у гипсу израдили ученици средње Уметничке школе у Чачку.

Сва дела су допуњена објашњењима на Брајевом писму, аудио-водичима и тактилним репродукцијама.

Изложба ће трајати до 17. јула.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести