[rstr_selector]

Izložba fotografija Čačka u doba socijalizma

Ljubitelji fotografije u Čačku moći će sutra da vide jednu veoma zanimljivu izložbu na kojoj će biti predstavljene fotogragije našeg grada za vreme komunizma i socijalizma.

Fotografije su deo naučno-istraživačkog rada Miloša Timotijevića, koji se posleratnom istorijom Čačka bavi već nekoliko godina. O izložbi koja nosi naziv „Fotografija kao reprezent političke moći“ Delfina Rajić, direktorka čačanskog Narodnog muzeja kaže da je retka prilika da Čačani vizuelno osete duh grada iz tog perioda.

– Sutra u 19 časova u Galeriji Narodnog muzeja u Čačku biće otvorena izložba „Čačak u doba socijalizma u oeriodu od 1944. do 1990.- fotografija kao reprezent političke moći“ autora dr Miloša Timotijevića. na izložbi će biti prikazano 148 fotografija iz zbirki Istorijskog odeljenja Narodnog muzeja u Čačku,m gde su najviše zastupljeni originali, čak 138 koji uključuje i fotografije koje se čuvaku u obliku filma. Autor ove izložbe i kataloga nastojao je vizuelno da prikaže istoriju Čačka u doba socijalizma i naglasi ideološki i politički diskurs ovih fotografija i njihovu propagandnu ulogu. Tek sa ovim saznanjima moguće je krenuti u čitanje fotografija i njihovi analizu korišćenja kao muzejskog predmeta, odnosno nezaobilaznog istorijskog izvora – izjavila je Delfina Rajić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *