[rstr_selector]
Фото: Културни центар Горњи Милановац

Изложба фотографија: „Небу под облаке – Моји Хималаји”

„За мене Хималаји нису само планине, ту су људи, обичаји, моји лични порази и успеси. Ово је прича о Непалу и Хималајима кроз мој објектив.”

Александар Рашин, алпиниста и фотограф родом из Берана, представиће у четвртак 11. маја у холу велике сале Културног центра Горњи Милановац изложбу фотографија „Небу под облаке – Моји Хималаји”.

„Током дугогодишњег планинарског искуства имао сам прилику да фотографишем планинске пределе на неколико континената. Међутим, земља која је на мене оставила посебан утисак је Непал и неизбежни Хималаји. За мене Хималаји нису само планине, ту су људи, обичаји, моји лични порази и успеси. Ово је прича о Непалу и Хималајима кроз мој објектив.”

„Моји Хималаји су збирка фотографија насталих између 2008. и 2022. године.
Често се каже да се планина и врх освајају, али то у походима на Хималаје звучи помало дрско. Боље је рећи да планине освајају нас, а да се врховима и изузетно суровој природи, ми као посетиоци, покоравамо у покушају да досегнемо до висина.
Одувек сам волео снегом покривене врхове, експедиције у дивљини и успоне на висине које одузимају дах. Буквално. Тек понеко без кисеоника успе да се попне на врхове од 8.000 мнв.
Мој први одлазак у Хималаје био је успон на Манаслу (8.163 мнв) и те године га нико сем нас није попео, баш због те сурове природе. Био је то за мене добар почетак. Како се сећам тог почетка, сећам се и успона на Монт Еверест, који нисам попео из истих разлога. Било је тешко окренути леђа Евересту, у тренутку када је био на дохват руке. Била је то тешка и болна, али паметна одлука. Та одлука ми је омогућила да се изнова вратим Хималајима.
После ових догађаја уследиле су године када сам, као вођа експедиција и трекова, Непал посећивао и више пута годишње.
Кажу да фотографија говори више од 1.000 речи. Драго ми је да овим фотографијама могу да приближим мој доживљај Хималаја. Хималаји и људи који живе тамо су за мене посебни и надам се да ће многи имати прилике да посете ове прелепе крајеве.” (Александар Рашин, Лазаревац, Србија)

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Beldocs EHO у Културном центру Чачак

09.12.2023
Вести | Одабране вести

Виртуелни сајам запошљавања НСЗ

29.11.2023