[rstr_selector]

Изложба крстова са дрворезбарске колоније „Крст патријарха Павла” сутра у манастиру Благовештење

У оквиру манифестације „Дани патријарха Павла”, која се ове године одржава осми пут, у среду 27. септембра у манастиру Благовештење у Овчар Бањи биће одржана свечаност на којој ће бити приказани крстови са дрворезбарске колоније „Крст патријарха Павла”, као и додела награда и захвалница учесницима Колоније. Драго Милошевић, идејни творац и организатор ове манифестације, каже да је циљ да се овим садржајем сви грађани подсете на вредности које је за собом оставио патријарх Павле.

– Сутра припремамо свечаност после свете литургије која почиње у 8 сати и завршава се око 9.30. Настављамо свечаност у порти манастира Благовештење, на тераси патријарха Павла, где ће бити постављена изложба дрворезбарске колоније „Крст патријарха Павла” и где ћемо се сви окупити да покажемо крстове, симболично на Крстовдан, и да их узнесемо у част и славу патријарха Павла. Човека који нам је показао да се може живети по Јеванђељу. Иначе, садржаји манифестације имају за циљ да се угледамо на вредности живота на земљи кроз дело патријарха Павла, како бисмо постали бољи људи. Користим прилику да позовем све који могу да дођу ујутру у манастир Благовештење. Превоз је обезбеђен. Полазак аутобуса је у 7.45 сати испред Гимназије, а повратак је око 11 сати.

Ове године ће бити представљено 12 крстова са овогодишње дрворезбарске колоније, каже Драго Милошевић и истиче  да је у плану отварање музеја у коме би били изложени крстови са свих претходних колонија.

– Дрворезбарска колонија функционише на тај начин што почетком године објавимо позив свима који су заинтересовани, који се баве дрворезом, да ручно изрезбаре крст и да нам га доставе до краја августа текуће године. Након тога, сазивамо жири који оцењује крстове и на основу тога додељујемо награде. Ове године имамо 12 крстова који ће се моћи видети сутра. Иначе планирамо, и већ смо најавили, да бисмо желели да направимо Музеј тих крстова. У Чачку сада имамо тај ресурс, али нам треба адекватан простор разумевање да би ти крстови буду изложени, да се чувају на адекватан начин и да сви могу да их виде у једном изложбеном простору.

Сутрашњи програм у манастиру Благовештење употпуниће хор Музичке школе Др Војислав Вучковић из Чачка. Свечаност организује удружење „Павле – живот по Јеванђељу“ у сарадњи са Епархијом жичком и „Туристичком организацијом Чачка”,  а под покровитељством Града Чачка.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести